Slovenija 14.9.2020 10:58

Ob stoletnici koroškega plebiscita izšla dvojezična antologija Naša Koroška

Ljubljana, 14. septembra - V dvorani Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Slovenskega centra Pen bodo predstavili dvojezično antologijo Unser Kärnten - Naša Koroška, ki je izšla ob stoletnici koroškega plebiscita. Predsednica Slovenskega centra Pen Ifigenija Simonović je za STA dejala, da je plebiscit "bistveno zaznamoval slovensko ustvarjalnost na avstrijskem Koroškem".

"Tamkajšnji pisatelji so večinoma dvojezični, a se tudi danes odločajo, če bodo pisali v slovenščini ali nemščini. Ta knjiga jih na čudovit način povezuje in jih predstavlja tako slovenskemu kot avstrijskemu občinstvu. Antologijo pa bogatijo tudi likovni umetniki, ki se seveda ne izražajo z jezikom, ampak upodabljajo utrip življenja na avstrijskem Koroškem," je dejala Ifigenija Simonović.

Knjiga Unser Kärnten - Naša Koroška je dvojezična "koroška antologija", ki predstavlja 40 pisateljic in pisateljev ter 20 likovnih umetnic in umetnikov. Knjiga je poskus predstavitve umetniške podobe avstrijsko-slovenske Koroške. Izšla je ob stoletnici plebiscita v sklopu dogodkov CarinthiJa 2020, ki to jesen potekajo na obeh straneh meje, piše v vabilu na srečanje z avtorji.

V prostorih DSP in Pen bodo prisotni Herbert Fleck, Ivana Kampuš, Karin Prucha, Claudia Rosenwirth-Fendre, Gabriele Russwurm-Biro, Alfred Woschitz, violinistka Alma Portič in voditeljica večera Ifigenija Simonović. Po besedah predsednice Pen se bosta dogodka udeležila tudi avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer in predstavnik Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Knjiga je izšla v sodelovanju Društva slovenskih pisateljev v Avstriji (DSPA), Kärntner SchriftstellerInnenverband (KSV) in Mohorjeve založbe v Celovcu. Častni pokrovitelj dogodkov CarinthiJa2020 je predsednik republike Borut Pahor.