Slovenija 15.9.2020 8:00

Na drugem delu letošnjega Sindikata odklonskih entitet osem dogodkov

Ljubljana, 15. septembra - V klubu Gromka na Metelkovi se bo s performansom plesalke Aje Zupanec Kričeče bleščeče začel drugi del letošnje platforme robnih urbanih žanrov Sindikat odklonskih entitet. Na tretjem Sindikatu, ki bo potekal do 19. septembra v klubu Gromka in na dvorišču pred njim, bo izvedenih pet predstav, koncerta in DJ večer, napovedujejo pri zavodu Emanat.

Ljubljana. AKC Metelkova mesto. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
AKC Metelkova mesto.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V septembrskem programu organizatorji načrtujejo osem klubskih dogodkov slovenskih izvajalcev. Kot prva se bo ob 20. uri s predstavo Kričeče bleščeče predstavila plesalka in koreografinja Aja Zupanec. Plesalka "spregovori o ženski pravljici, ki pod vprašaj postavlja romantične predstave in ideale srečnih koncev", piše v obvestilu za medije.

Uro kasneje bo sledil Žonglerski koncert eksperimentalnega cirkuško-žonglerskega kolektiva Mismo Nismo. Kolektiv svojo novo kreacijo identificira kot "girl-boyband, pri čemer se petju, recitaciji, političnim komentarjem in ostali komunikaciji z občinstvom, enakovredno pridruži umetnost žongliranja".

V sredini predstavi Življenja in smrti HPD-ja slovensko-francosko-portugalski plesalec ter performer Loup Abramovici "intenzivno utelesi napetost med formo in queer silo". "Na odru prevzame vlogo prve dame Melanie, ki ji/mu asistirata dva teoretska škrata, Žižek in Peterson, v interpretaciji Ane Čigon in Nataše Živković," piše v obvestilu za medije.

V četrtek bo sledila predstava gledališko-aktivistične skupine Transformator. Ta se v Čudoviti Gogi "v bufonski maniri loti soparnega in zadušljivega mesteca, ki ob obisku tujcev postane drzno, duhovito, perverzno, groteskno in ogabno, predvsem pa resnična slika našega jaza in zato resnično čudovito".

Petkovemu koncertu ljubljanskega podtalnega bunkerpop dvojca balans bo sledil DJ in producent DVMIR. Ta bo na Sindikalnem žuru na dvorišču kluba Gromka zavrtel "vse sindikaliste, anarhiste, kaviar socialiste in nočni lumpenproletariat v ritmih težke koronske negotovosti".

Na zadnji sindikalni dan bo ob 20. uri nastopila članica skupine Za crknt LingaLing, ki vabi na sodobni klovnovsko-groteskni variete Brez ročne. Kot piše v obvestilu za medije, je predstava "samo za odrasle!". Letošnji Sindikat odklonskih entitet pa bo zaključila primorska hip hop in r'n'b ustvarjalka Masayah, "prebrisana najstnica, ki ceni drugačnost in zabavo".

Sindikat odklonskih entitet je platforma robnih urbanih žanrov nove komedije, performativnega humorja, ironije, satire, parodije in družbenega komentarja. Namenjen je namenjen vsem, ki jim je blizu zabava, smeh, drznost, provokacija in druge grenko-sladke profesionalne kot tudi "diletantske" odrske radosti, so zapisali organizatorji.

Tretjo edicijo Sindikata odklonskih entitet, načrtovano med 14. in 19. aprilom, so morali organizatorji zaradi korona situacije razdeliti v dva dela. Prestavili so jo na avgust in september, prilagoditi pa so morali tudi prvotno načrtovani program. Prvi del Sindikata je potekal med 14. in 18. avgustom v Stari mestni elektrarni, kjer so v štirih večerih gostili pet predstav.