Svet 15.9.2020 6:00

Fotografska razstava o življenju Britancev v času koronavirusa

London, 15. septembra - V londonski Nacionalni galeriji portretov bodo na ogled postavili izbor stotih fotografij, ki so jih poslali Britanci in prikazujejo njihova življenja med epidemijo koronavirusa. Zgodovinarji prihodnosti bodo tako videli stare starše, ki prek plastičnega pregrinjala objemajo vnuke, na spletu predvajane pogrebe in izmučene zdravstvene delavce.

Velika Britanija, London. Skoraj popolnoma prazen Trafalgarski trg (Trafalgar Square) v Londonu. V ozadju Narodna galerija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Skoraj popolnoma prazen Trafalgarski trg (Trafalgar Square) v Londonu. V ozadju Narodna galerija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prav tako bodo videli svetlejše plati pandemije: prikaze dobrote, kot so salti gibčnega Spidermana pred oknom, polnim otrok, in kako žena striže moževe predolge lase s pasjim ščipalnikom za nohte, piše britanski The Guardian.

Pri galeriji so fotografije zbirali v sklopu družbenega fotografskega projekta Hold Still. Predstavili bodo izbor stotih fotografij, sicer pa so jih Britanci galeriji poslali več kot 31.000.

Projekt je bil ideja pokroviteljice galerije Kate Middleton - vojvodine Cambriške, ki je skupaj z direktorjem Nacionalne galerije portretov Nicholasom Cullinanom, pesnikom Lemnom Sissayjem, glavno medicinsko tehnico Anglije Ruth May in fotografinjo Maryam Wahid pripravila izbor stotih fotografij.

Po besedah direktorja galerije je cilj prikazati portret Velike Britanije in posnetek različnih izkušenj, najsi žalostnih ali osrečujočih, ki so jih doživeli Britanci. "Fotografije so demokratične in vključujoče - poslali so jih ljudje po celi državi, osebe različnih narodnosti, v starosti med štiri in 75 let," se je nad prejetimi fotografijami navduševal Cullinan.

Med fotografijami, ki so Cullinana še posebej prizadele, je podoba moškega v obleki, ki sedi doma v kraju Cockermouth in na ekranu spremlja pogreb svoje babice v mestu Edinburgh, skoraj 200 kilometrov stran. "Na novo smo se morali soočiti z našim mišljenjem o odnosih z osebami, kolegi, družino in prijatelji ter z dnevnimi rutinami," je dejal Cullinan in dodal, da fotografije zaobjamejo veliko.

Izbor fotografij, ki jih bodo prikazali digitalno, bodo kasneje letos pokazali tudi v krajih in mestih po državi, še piše The Guardian.