Od blizu 16.9.2020 13:23

Dvojna obletnica plodovitega ljudskega pisatelja Franceta Bevka

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Ljubljana, 16. septembra - Pred 130 leti se je 17. septembra rodil pisatelj France Bevk, ki je umrl na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob obletnicah enega najbolj plodovitih slovenskih avtorjev, ki je veliko pisal tudi za mlade, se bo zvrstilo več dogodkov, od bralne uprizoritve do okrogle mize in pohoda. Pri Mladinski knjigi so izdali album Od Pestrne do Čedermaca.

Od otroka iz številčne družine, učitelja, vojaka, novinarja do pisatelja in glasnika primorskega ljudstva

Bevk se je rodil v Zakojci pri Cerknem kot najstarejši izmed osmih otrok. Po osnovni šoli se je v Kranju učil za komija, po učiteljišču v Gorici je nekaj let poučeval. V prvi svetovni vojni je bil vojak na vzhodni fronti, po vrnitvi v domovino je kot novinar in urednik delal pri časopisih, kot so bili Slovenec, Večerni list in Mladika. Zaradi kulturno-politične dejavnosti so ga Italijani preganjali, bil je konfiniran, večkrat zaprt, iz zapora je odšel v partizane. Po vojni je opravljal številne pomembne kulturne in politične funkcije, predvsem pa je neumorno pisal.

Z izjemo vojnih let je pisal od svojega desetega do osemdesetega leta. Prvi spis, črtico Vstajenje mu je objavil tržaški časopis Družinski prijatelj leta 1906. Na leto je Bevk izdal tudi po deset knjig, bibliografi so jih našteli skupno 164, s ponatisi v zbranih in izbranih delih ter s prevodi vred pa okrog 230. Število zgolj povojnih izdaj, predvsem mladinskih del, se giblje okrog sto, izšli pa so v nakladi nad milijon izvodov in pol.

Bevkovo življenje in literatura osvetljena v albumu Od Pestrne do Čedermaca

Pri Mladinski knjigi so ob okroglih obletnicah pisateljevega rojstva in smrti izdali album Od Pestrne do Čedermaca. Pri pisanju je Bevk črpal iz lastnih izkušenj in ustvaril umetniški lok literarnih del "od socialnega boja za življenjsko preživetje posameznika do nacionalnega prizadevanja za jezikovni in kulturni obstanek naroda in njegovega jezika, od zgodbe o nebogljeni deklici, ki mora skozi grozo otroškega boja za preživetje, do vratolomne diplomacije župnika intelektualca, od povesti o daleč prezgodaj zoreči deklici mamici, strašljivi podobi otroštva in življenja v hribovskih samotah in revščini, do romana, ki mu lahko rečemo visoka pesem slovenske književnosti, od Pestrne do Kaplana Martina Čedermaca", je zapisal Boris Jukić, avtor obsežnega Bevkovega življenjepisa in izbora literarnih del za album.

Največja dragocenost albuma je po besedah urednice pri Mladinski knjigi Nele Malečkar v tem, da je povezal institucije, ki skrbijo za Bevkovo zapuščino in tako na enem mestu zbral največ slikovnega gradiva o njegovem življenju in delu doslej. Ob novih tekstih o Bevkovi literaturi in spominskih pričevanjih so še posebno zanimivi prvič objavljeni drobci iz obsežne korespondence z njegovimi otroki iz zakonskih in nezakonskih zvez ter še neobjavljene fotografije, ki nam malo bolj razkrivajo Bevka kot človeka in ne le kot enega najpomembnejših povojnih pisateljev s številnimi političnimi in narodotvornimi funkcijami, meni urednica.

Življenjski in literarni Bevkov portret so v monografiji poleg Jukića sestavili še Vladka Tucovič Sturman, Alenka Puhar, Marija Mercina, Urška Perenič, Jacek Kozak, Kristina Brenkova, Andrej Budal, Miroslav Košuta in Željko Kozinc.

Kot je za STA zapisala Alenka Puhar, ki je svoj prispevek naslovila Težave z mamo, jo je, odkar ve zase, zanimalo, "kako odrasli predstavljajo otrokom svet otroštva, družinsko življenje, radost in muke odraščanja". "Že kot dijakinja sem bila jezna na Prežihovo pisanje o samorastnikih in to je bilo potem pomembna motivacija, da sem se lotila raziskovanja zgodovine otroštva, se pravi Prvotnega besedila življenja. Ko je moja hčerka postala šolarka, sem bila kritična do učbenikov - in o tem nekaj malega napisala. Na jezo avtorjev. No, branje in razmišljanje o Bevku sodi v ta sklop...," je pojasnila.

"S Francetom Bevkom sem se prvič in zadnjič srečal okoli leta 1961, ko sem ga kot novinar Mladine prosil za intervju ob ponatisu Kaplana Martina Čedermaca v zbirki Kondor," pa je za STA zapisal Željko Kozinc. "...Spominjam se, da mi je sam postavil veliko več vprašanj, kot sem jih jaz njemu, o mojem življenju in moji prihodnosti. Z blagim, rahlo ironičnim pogledom je prikimaval mojim besedam, iz njih izluščil nekaj vprašanj, potem pa se kar usedel za pisalni stroj in odgovore natipkal. Občudoval sem ga, s kakšno lahkoto piše, se zraven nekaj muza in mi dobrohotno sproti izgovarja besede, ki bi jih kot novinar moral sam zapisovati," je dodal.

Ob jubilejih več dogodkov v spomin na pisatelja

Na četrtkovo obletnico rojstva in smrti se bodo Bevku v Novi Gorici poklonili z bralno uprizoritvijo po konceptu in v režiji Tereze Gregorič Dejanje priznam. Ali kriva nisem!, ki jo bo dopolnila okrogla miza. Na njej bodo sodelovali avtorja prispevkov omenjene monografije Marija Mercina in Krištof Jacek Kozak ter Irena Škvarč, direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka, kjer so pripravili razstavo o Bevkovem življenju in delu V preseku: V tvoj spomin je moje ime.

Dan pozneje bo Bevk na koncertu za mlade Pesmi in življenje! občinstvu predstavljen kot pesnik, v soboto pa pripravljajo Sprehod ob dediščini Ljubke Šorli in Franceta Bevka. V nedeljo pa se obeta še 10. pohod po Bevkovi poti iz Hudajužne v Zakojco.