Svet 16.9.2020 7:00

V Slovenski kinoteki se začenja tretji Teden italijanskega filma

Ljubljana, 16. septembra - V Slovenski kinoteki se ob 20. uri s projekcijo filma Paola Virzija Čarobne noči začenja tretji Teden italijanskega filma. Predstavili bodo štiri sodobne italijanske filme in klasiko Mimi kovinar iz leta 1972, na programu pa je še pogovor z režiserjem filma Easy, čisto lahko potovanje Andreo Magnanijem in skladateljem Luco Ciutom.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Kakor velja za večino nacionalnih filmskih produkcij, je poskus, da bi podali sliko stanja sodobnega italijanskega filma na podlagi prgišča del, zahtevna naloga. Tretji Teden italijanskega filma po svetu s podnaslovom Ustvarjati film je nadaljevanje leta 2018 v tej smeri začetega projekta," so zapisali na spletni strani Slovenske kinoteke.

Film Čarobne noči (2018) je humoren in drzen poklon zlati dobi italijanskega filma. Osredotoča se na preiskavo umora na prizorišču rimske filmske industrije v času svetovnega prvenstva v nogometu leta 1990.

V četrtek bo na programu prvenec Easy, čisto lahko potovanje (2017), ki govori o zgodbi debelega, depresivnega in od videoiger odvisnega nekdanjega pilota kartinga Isidora, ki mu brat, podjetnik dvomljive sorte, zaupa vožnjo mrtvaškega voza. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Andreo Magnanijem in skladateljem Luco Ciutom.

V petek bo na sporedu restavrirana in digitalizirana "divja, dramatična, satirična in feministična" komedija Mimi kovinar (1972). Pri Slovenski kinoteki so zapisali, da gre za poklon režiserki Lini Wertmüller (1928), ki je nedavno prejela oskarja za življenjsko delo, z utemeljitvijo, da je "s pogumom sesula politična in družbena pravila s pomočjo svojega najljubšega orožja: filmske kamere".

Naslednji dan bo sledil še en prvenec - celovečerec o krizi identitete in nadrealnega iskanja samega sebe Dvojnik (2017) priznane italijanske videoumetnice in fotografinje Ra di Martino. Gre za večplastno delo, izviren primer "filma v filmu" s predstavitvijo dejavnosti in težav italijanske ekipe, ki si ogleduje prizorišča za novo različico ameriškega filma iz 60-ih let.

Zadnji v tednu italijanskih filmov bo Nevidni fant Gabriela Salvatoresa iz leta 2014. Film govori o neverjetni dogodivščini mladega fanta, ki nekega dne ugotovi, da je neviden. To je za italijansko tržišče neobičajen film, ki na nekonvencionalen način obravnava žanr superjunakov. Svojskost projekta Nevidnega fanta, ki je dobil tudi nadaljevanje, je v pomnožitvi vsebin preko različnih medijev: izdajo filma sta pospremila natis knjige in romana v stripu, so zapisali na spletni strani Slovenske kinoteke.

Vsi filmi bodo na sporedu ob 20. uri, razen v nedeljo, 20. septembra, ko bo film Nevidni fant v okviru Kinotečne matineje na ogled ob 17. uri.

Teden italijanskega filma je nastal v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.