Svet 16.9.2020 6:00

Picassov portret Dore Maar med vrhunci oktobrske dražbe pri Christie's

Ljubljana, 16. septembra - Avkcijska hiša Christie's v New Yorku bo 6. oktobra dala na dražbo delo Pabla Picassa z naslovom Ženska v naslanjaču iz leta 1941. Vrednost slike, ki jo bodo ponudili na večerni dražbi umetnin 20. stoletja, je ocenjena med 20 in 30 milijoni ameriških dolarjev, piše spletni portal Art Daily.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Na sliki z naslovom Ženska v naslanjaču je Dora Maar upodobljena kot elegantna Parižanka, oblečena v belo nagubano bluzo in karirasti suknjič, z elegantno pričesko in klobučkom na glavi. Slika je nastala 19. junija 1941, nekaj več kot leto dni po nacistični okupaciji Pariza.

Po pisanju spletnega portala portret priča o izjemni umetnikovi kreativnosti v tistem času, ki je pridobivala na moči od maja istega leta. Picasso se je v tistem času grozljivim zunanjim dogodkom v Parizu zoperstavljal na način, da se je obrnil navznoter ter z neverjetno energijo slikal svet svojega ateljeja in tiste, ki bili ob njem.

Po besedah Conorja Jordana iz avkcijske hiše je Picasso, ko je Pariz vstopil v drugo leto pod nemško okupacijo, ustvaril osupljivo serijo slik svoje ljubice Dore Maar. Te so izmenično tesnobne in lirične, agresivne in polna obupa, vsem pa je skupno, da so obenem tako izraz Picassovega duševnega stanja kot portreti Dore Maar.

Radikalna nadrealistična fotografinja, slikarka in intelektualka Dora Maar je na sliki upodobljena v monumentalnem merilu. Njena prezenca in podoba sta gospodovalni, ko sedi ter s svojim znanim temnookim pogledom zre v oči svojega ljubimca in umetniškega sodelavca.

Kot še piše spletni portal, so Picassove podobe Dore Maar med najmočnejšimi umetnikovimi podobami v času vojne. Vizualna moč teh portretov pa deloma izhaja tudi iz simbioze med obema umetnikoma, Dora Maar namreč ni bila le umetnikova muza, ampak je bila tudi sama umetnica ter aktivna udeleženka v njunem intenzivnem umetniškem dialogu.

Slika Ženska v naslanjaču je le ena iz serije portretov Dore Maar, nastalih sredi leta 1941. Na vseh je oblečena v podobno v modro oblačilo, na glavi ima klobuk. Preostale se danes nahajajo v svetovnih muzejih - Picassovem muzeju v Parizu, Umetnostnem muzeju v Baslu in Novi pinakoteki v Münchnu.