Slovenija 15.9.2020 12:44

Glasbe sveta tudi v novi sezoni po celinah z izbranimi glasbeniki

Ljubljana, 15. septembra - Cikel Glasbe sveta, ki ga pripravljajo v Cankarjevem domu, bo tudi v novi sezoni nadaljeval pot po različnih celinah. Vodja programa jazza in glasb sveta Bogdan Benigar je izbral najbolj aktualne stvaritve glasbenikov, ki se navdihujejo iz lokalne tradicije in so že desetletja vpeti v urbano življenje. Cikel se bo začel oktobra in končal maja 2021.

Nekateri glasbeniki posegajo v dediščino velikih mojstrov preteklosti, drugi so že sami del te tradicije. "Vsekakor pa gre za izbor zelo različnih glasbenih zvrsti, ki jim glasbeniki dajejo svojevrsten avtorski pečat," je v programski knjižici zapisal Benigar.

Kot je dodal, je še nedavno veljalo, da so ideje, vrednote in zavzemanja, ki jih predstavljajo umetniki po vsem svetu, utopični. "Zdaj se zdi, da je utopično že dolgoročno načrtovanje mednarodnih kulturnih dogodkov. Vendar ni druge izbire, če želimo ohraniti stik s svetom ter se z njim bogatiti tako osebno kot družbeno," je prepričan Benigar.

Cikel šestih koncertov bosta 23. oktobra v Gallusovi dvorani odprli francosko-ameriška pevka Rosemary Standley ter brazilska pevka in violončelistka Dom La Nena s projektom Birds On A Wire, v katerem sta "sestavili čudovito eklektično, minimalistično in brezčasno pesmarico".

Niz glasbenikov bo iz tujine 13. februarja prekinil slovenski projekt Mala mestna muzika skladatelja in pianista Rudija Pančurja, v katerem popelje na glasbeni sprehod po obrobju Slovenije. Repertoar sestavljajo uglasbene pesmi Žalostinke po razkriško Vlada Žabota v razkriškem narečju, izvaja pa ga ansambel, v katerem so poleg Pančurja na klavirju še Brina Vogelnik in Metod Banko (glas), Jelena Ždrale (violina), Andrej Zupan (klarinet), Tanja Pirc (mandolina), Tina Pančur (čembalo), Brane Matošec Bizjak (kitara), Tomaž Guček (harmonika) in Nino de Gleria (kontrabas).

Do konca cikla bodo nastopili še portugalska pevka Lina s španskim klaviaturistom Raülom Refreejem (5. marca), brazilska pevka Adriana Calcanhotto z zasedbo (13. aprila), malijska pevka Oumou Sangare s spremljevalno skupino (8. maja) in kubanska zasedba Orquesta Akokan (28. maja).

Zadnji koncert bo po napovedih združen s 37. mednarodnim festivalom Druga godba, kot dodatna koncerta iz lanske sezone, ki jo je prekinil koronavirus, pa so v letošnjo sezono uvrstili še koncerta španske pevke Silvie Perez Cruz 11. novembra in nemškega techno glasbenika Hendrika Webra z umetniškim imenom Pantha Du Prince, ki bo v Cankarjevem domu nastopil 13. decembra.