Svet 16.9.2020 5:00

V New Yorku po koronskem premoru na ogled izbor slik Gerharda Richterja

New York, 16. septembra - Izbor slik v Dresdnu rojenega in v Kölnu živečega umetnika Gerharda Richterja bo v New Yorku ostal na ogled dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Štiri slike iz serije Birkenau iz leta 2014 in še eno dodatno delo bodo do januarja prihodnje leto na ogled v Metropolitanskem muzeja v Centralnem parku, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska, Hongkong. Slika nemškega umetnika Gerharda Richterja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Slika nemškega umetnika Gerharda Richterja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Slike iz serije Birkenau se tematsko navezujejo na koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Vključene so bile v obsežno razstavo Richterjevih del, ki so jo marca odprli v Met Breuer. Razstavo so odprli le nekaj dni pred tem, ko so morali zaradi pandemije novega koronavirusa muzeji zapreti svoja vrata za obiskovalce.

Richterjeva razstava je bila sicer zadnja razstava Metropolitanskega muzeja v poslopju Breuer, ki ga je muzej prevzel v upravljanje leta 2015 po selitvi Muzeja Whitney na južni Manhattan. Sedaj z razstaviščem upravlja Zbirka Frick.

"Glede na to, da si je bilo obsežno in težko pričakovano razstavo Gerharda Richterja možno ogledati le devet dni, preden smo morali zapreti muzej, je izjemnega pomena, da lahko njegove slike iz serije Birkenau pokažemo širši newyorški publiki," je besede direktorja Metropolitanskega muzeja Maxa Holleina povzela dpa.

Razstava z naslovom Gerhard Richter: Painting After All je sicer združila okrog 100 najbolj znanih del iz njegovega večdesetletnega ustvarjanja. Mnoge med njimi so si sposodili v nemških muzejih.