Svet 17.9.2020 5:30

Revija Stripburger se predstavlja na praškem festivalu LUSTR

Praga, 17. septembra - V Pragi se danes začenja mednarodni festival s fokusom na ilustraciji in stripu LUSTR, na katerem se predstavlja tudi revija Stripburger. Na festivalu, ki bo potekal do 22. septembra, so organizatorji v luči trenutne epidemiološke situacije večji poudarek dali obsežnemu in skrbno kuriranemu razstavnemu programu ter spletnim pogovorom in debatam.

Ljubljana. Stripovska revija Stripburger. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stripovska revija Stripburger.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V šestih letih delovanja se je festival LUSTR razvil v največji in referenčni dogodek s področja sodobne ilustracije in stripa na Češkem, ki vsako leto v obliki razstav, predavanj, pogovorov in delavnic gosti in predstavlja kopico domačih in tujih ustvarjalcev, s čimer nagovarja tako najširšo kot strokovno javnost. Festival s potujočimi razstavami LUSTR On Tour gostuje tudi v mednarodnem prostoru, so sporočili iz Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

Revija Stripburger se na festivalu predstavlja na osrednji skupinski razstavi z naslovom Manifesto 2020, ki prikazuje dinamičnost in avtorsko raznolikost sodobne stripovske ustvarjalnosti in neodvisnega založništva, na njej pa sodeluje več domačih in tujih stripovskih kolektivov, ki soustvarjajo neodvisno evropsko stripovsko sceno.

"Stripburger, ki je z svojimi 28. leti in 75. številkami že zrel gospod, se bo predstavil s sito in risotiskanimi grafikami iz serij Pozor, delo! in Sosledja ter izborom najnovejših izdaj," piše v sporočilu za javnost.

Razstavo bo pospremil spletni pogovor na temo stripovskih antologij s soustanoviteljico Stripburgerja, urednico in kuratorko Katerino Mirović in Davidom Schilterjem, soustanoviteljem in urednikom prijateljske latvijske stripovske antologije kuš.