Slovenija 16.9.2020 10:07

V nekdanji mariborski tovarni dnevi zaganjanja trienala umetnost in okolje

Maribor, 16. septembra - Umetnostna galerija Maribor (UGM) v nekdanji tekstilni tovarni MTT napoveduje ponovni zagon Mednarodnega trienala umetnost in okolje, ki bo svoja vrata odprl pomladi 2021. Kot pokušino bodo te dni tam priredili Dneve zaganjanja EKO 8, med katerimi bodo med drugim predstavili umetniškega vodjo trienala in gostili konferenco Umetnost in mesto.

"Po desetletju in pol premora ponovno zaganjamo trienale EKO in ga zastavljamo na novo. Zelo smo veseli, da lahko ta dogodek s tradicijo prenesemo v novo tisočletje, z novimi izzivi in pričakovanji," pravi direktorica UGM Breda Kolar Sluga.

Dnevi zaganjanja EKO 8, ki se začnejo danes in zaključijo čez deset dni, bodo napovedali živahno in razvejano dogajanje s projekti mednarodnih in domačih umetnikov, pogovori, sprehodi in glasbenimi dogodki, ki ga pripravljajo na lokaciji zapuščene tekstilne tovarne MTT v Melju prihodnje leto.

Danes bo umetniški vodja EKO 8 Alessandro Vincentelli, sicer kustos za razstave in raziskovalno dejavnost v centru za sodobno umetnost BALTIC v Gateshead/Newcastlu, predstavil sodelujoče umetnike in koncept razstavnega projekta Pismo za prihodnost na trienalu.

Kot predogled velike razstave prihodnje leto tokrat predstavljajo pet projektov. Prvi je film Strupi (1964) legende slovenskega dokumentarnega filma Maka Sajka, ostali štirje pa so povsem novi projekti. Umetnici Kara Chin in Janja Kosi ter ScanLAB Projects so reagirali na prostore mariborske tovarne, Chris Watson pa bo predstavil zvočno instalacijo s posnetki islandskih vrelcev, ki jih je posnel avgusta letos.

Popoldne se bosta režiserju Maku Sajku pridružili dolgoletna direktorica UGM Meta Gabršek Prosenc in umetnica Polonca Lovšin. Prva bo govorila o začetkih trienala EKO ter njegovem razvoju od prve edicije leta 1980 do zadnje leta 2005, druga pa bo predstavila nekaj svojih projektov, v katerih se okoljskih tem loteva z vključevanjem skupnosti, npr. urbani vrtovi.

V četrtek bo v MTT potekala spletna razstava Parallel. Gre za mednarodno razstavo Zazrti v vsakdanjost, ki je nastala v sklopu evropske platforme za fotografijo, katere članica je že četrto leto tudi UGM. Predstavilo se bo pet mladih fotografov iz Evrope, ZDA in Brazilije, ki jih je izbrala kustosinja Eszter Erdosi.

Popoldne bo sledila konferenca Umetnost in mesto, na kateri se bodo v sodelovanju s Centrom za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, osredotočili na spodbujanje in povezovanje sodobne vizualne umetnosti, oblikovanja in arhitekture s strategijami urbanega razvoja mest, okoljskimi razvojnimi politikami, gospodarstvom in podjetništvom. V pogovorih z načrtovalci in aktivisti bodo razpravljali o možnostih in predstavili primere dobrih oziroma kreativnih praks na tem področju.

Dogajanje je umeščeno v prostore nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT), s čimer želijo v UGM opozoriti na razvojni potencial mariborske četrti Melje, kjer je nekoč cvetela industrija, danes pa je v precej degradiranem stanju.

EKO trienale je posvečen sodobni umetnosti in okolju in bo po napovedih raziskoval presečišča med aktualnimi družbeno-ekonomskimi izzivi, okoljevarstvenimi politikami in postkolonialno globalizacijo. Ustanovljen je bil leta 1980 v Mariboru in v sedmih edicijah predstavil več kot 300 umetnikov s celega sveta. Snovali so ga mednarodni selektorji in nagovarjali teme od okoljskih izzivov takratnega časa do poglobljenih družbenih problemov.

"Po premoru 15 let je tu nova edicija, ki bo postavila nove temelje in pravila za ta dogodek, ga spremenila v projekt izven galerijskega prostora, projekt združevanja idej in projekt odkrivanja potencialov, s programom osredotočenim na mesto in mestno skupnost. S svojo prenovljeno edicijo trienale vstopa v prostor prve industrijske cone v mestu, v zapuščeno tovarno MTT, ki s svojo lego ob Dravi in bližino mestnemu središču kliče po naši pozornosti," sporočajo iz UGM.