Slovenija 17.9.2020 5:00

Jazz Cerkno v 25. izdaji v neokrnjeni obliki na novem prizorišču

Cerkno, 17. septembra - Festival Jazz Cerkno je od prve izdaje dalje vedno potekal maja in ob tem nekajkrat spremenil prizorišče. Letos pa so ga zaradi koronavirusa prestavili na september in ga spet premaknili na novo lokacijo - parkirišče pri stari Eti, kjer bodo glasbeniki nastopali od danes do nedelje. Program po zagotovilih organizatorjev ne odstopa od minulih let.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Program ne odstopa po številu nastopajočih zasedb in njihovi kakovosti, čeprav je nastajal v spremenjenih okoliščinah, so sporočili iz zavoda Jazz Cerkno.

"Slišali bomo deset mednarodnih in slovenskih zasedb, od tega bo vseh šest mednarodnih zasedb v Cerknem odigralo svoj premierni koncert v Sloveniji. Tudi spremljevalni program kljub epidemiji prinaša enako bogate vsebine kot prejšnja leta. Zvrstilo se bo sedem spremljevalnih dogodkov: dva koncerta, spletni prenos koncerta, razstava, delavnici in okrogla miza," so napovedali organizatorji.

Po njihovih navedbah bodo po tradiciji na sporedu tako sodobni jazz kot inventivne glasbe, ki se soočajo z drugimi žanri. Obiskovalci bodo lahko slišali "širok nabor muzik": od bigbendovskega zvoka in navezav na spiritualni jazz, folk in gospel prek avantgardne klasične glasbe, minimalizma, tradicionalnih arabskih in afriških godb do elektronike, free jazza, rocka in noisa.

Za predtakt bodo odprli razstavo dolgoletne uradne festivalske fotografinje Nade Žgank v baru Gabrijel, kjer bo do konca leta pod naslovom Slišim, vidim: Jazz Cerkno predstavljala izbor fotografij s preteklih festivalov.

Na glavnem odru bo festival ob 19.30 odprl projekt Kristijana Krajnčana DrummingCellist, v katerem istočasno igra čelo in bobne ter povezuje klasiko, jazz, eksperiment in elektroniko. Spremljal ga bo Big Band RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana, kot gosti pa bodo nastopili kitarist Jani Moder ter tolkalca Petra Vidmar in Vid Ušeničnik.

Zatem bo nastopil slovensko-italijanski trio Ombak, v katerem igra tudi saksofonistu Cene Resnik. Predstavil bo glasbo z letošnjega prvenca Through Eons to Now. Za zaključek uvodnega dne pa bo poskrbela italijanska zasedba Silvia Bolognesi Young Shouts, ki izvaja avtorske skladbe kontrabasistke Silvie Bolognesi, navdihnjene z življenjem in delom črnske pevke folka in gospela Bessie Jones.

V petek bo na glavnem odru nastopil slovenski kvartet Ground Rituals, ki ga sestavljajo prepoznavni jazzovski glasbeniki: kitarist Jani Moder, bobnar Marko Lasič, trobentač Igor Matković in kontrabasist Jošt Drašler. Za njim pa švedsko-avstrijski tandem Falling s kombinacijo glasu ter akustičnih in elektronskih glasbil, ter trio Mopcut, v katerem glasbeniki iz ZDA, Avstrije in Francije preigravajo zmes improvizacije, eksperimentalne elektronike in noisa.

Sobotni finale bo ponudil štiri zasedbe. Najprej bodo predvajali video domače zasedbe Dre A. Hočevar Container Doxa, ki jazz povezuje z elektroniko, improvizacijo in vizualno umetnostjo. Zatem pa bodo nastopili avstrijsko-ameriški duo pianistke Ingrid Schmoliner in tolkalca Hamida Drakea, mednarodna zasedba Koma Saxo 4 pod vodstvom švedskega kontrabasista Pettra Eldha ter domači septet Oholo!, v katerem igrajo nekateri najvidnejši protagonisti slovenske jazzovske in improvizirane scene.

Zadnji dan festivala bo na sporedu tudi okrogla miza, ki jo pripravljajo v sodelovanju s spletno revijo Nova muska. Na njej bodo iskali odgovore na vprašanje, kako bo z živo glasbo v nepoletnem času, ko se dogajanje seli v zaprte prostore.