Slovenija 17.9.2020 5:00

V Cankarjevem domu bodo razglasili Rožančevega nagrajenca

Ljubljana, 17. septembra - Po pogovoru z nominiranci za Rožančevo nagrado bodo drevi v Cankarjevem domu razglasili letošnjega dobitnika nagrade za najboljšo zbirko esejev. Za nagrado, ki jo podeljuje Društvo Marjana Rožanca, so nominirani Kozma Ahačič, Esad Babačić, Mojca Pišek, Tadej Meserko in Uroš Zupan. Podelitev nagrade bo v soboto na Trubarjevi domačiji v Rašici.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ahačičevi eseji v zbirki Kozmologija (založba Goga, 2020), so svež veter v kolumnističnem pisanju dnevnika Delo, je zapisala žirija. "Srž večine zbranih esejev je slovenski jezik in odnos Slovencev do jezika. Pisanje je prepleteno z avtorjevimi osebnimi družbenimi komentarji, ki so izraženi na tako izviren način, da postajajo ponarodeli," med drugim še piše v obrazložitvi.

Babačić z živostjo, angažiranostjo, z "mehkobo velikega srca" vnaša v slovensko esejistično krajino pisavo montaignovske vrste. Tej je sledil tudi Rožanc. Kot piše v obrazložitvi nominacije za knjigo esejev Veš, mašina, svoj dolg (Cankarjeva založba, 2020), avtorja ne druži le iskrenost, solidarnost, njun proletarski Vodmat, temveč tudi njuna ljubezen do športa.

Temeljni paradoks in s tem odlika zbirke esejev Mojce Pišek Knjiga, ki smo jo vendar vsi prebrali (LUD Literatura, 2019) je, da njena zbirka besedil o literarnih tekstih in bralcih s slogom, drznostjo, dinamičnim pisanjem in z včasih prav obešenjaškimi, celo pobalinskimi sodbami o vsem mogočem zanika in preklicuje tisto, kar avtorica zapiše kot diagnozo o sodobnem slovenskem eseju, namreč, da je le ta "literarna zvrst na nujni vožnji v literarnozgodovinski hospic".

Meserko v esejistični zbirki Najprej kultura, potem zdravje (eBesede, 2019) razmišlja o kulturi v različnih oblikah, od tiste v najširšem pomenu, v kateri kultura kaos pregnete v logos in zadeve razumsko postavlja v red, do vsakdanjih, neredko banalnih primerov, v katerih pridejo na površje različne situacije iz običajnega življenja, včasih absurdi, drugič osebne zadrege. Avtor vidi kulturo oziroma umetnost kot enega od stebrov sonaravnega razvoja družbe, piše v obrazložitvi.

Zbirka Zupanovih esejev Arheologija sedanjosti: eseji o knjigah, književnosti in še čem (KUD Sodobnost International, 2020) je po mnenju žirije "precizno dramaturško organizirano pesniško pričevanje o spoznavno rodovitni pesnikovi simbiozi z branjem knjig, plemenito 'duhovno disciplino', 'stopniščem, ki vodi naravnost v nebo'".

Žirijo so sestavljali Ifigenija Simonović (predsednica), Vlado Motnikar, Manca Košir, Jonatan Vinkler in Nada Šumi.