Na hitro prelistano 19.9.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. septembra - Pri Beletrini je izšel roman Ristanc argentinskega avtorja Julia Cortazarja, pri založbi Miš pa mladinski roman Dnevi na otoku nizozemskega avtorja Gideona Samsona. Založba Mladinska knjiga je izdala knjižico Marmelade in shranki: zaviti z ljubeznijo avtorice Katje Graumann.

Ljubljana. Roman pisatelja Julia Cortazarja z naslovom Ristanc. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Julia Cortazarja z naslovom Ristanc.
Foto: STA

Ljubljana. Kuharski priročnik z naslovom Marmelade in shranki zaviti z ljubeznijo avtorice Katje Graumann. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharski priročnik z naslovom Marmelade in shranki zaviti z ljubeznijo avtorice Katje Graumann.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Gideona Samsona z naslovom Dnevi na otoku. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Gideona Samsona z naslovom Dnevi na otoku.
Foto: STA

RISTANC - NAČRTNO HERMETIČEN ROMAN, KI GA JE MOGOČE BRATI NA RAZLIČNE NAČINE

Cortazarjev roman Ristanc, ki je ob izidu leta 1963 zaradi svoje eksperimentalnosti dvignil veliko prahu, je eno najvplivnejših del svetovne literature 20. stoletja in eno največjih španskih del vseh časov. Vesna Velkovrh Bukilica je za prevod te miselne epopeje leta 1995 prejela Sovretovo nagrado, zdaj pa ga je osvežila za Beletrino. Dodatek k novi izdaji, ki je hkrati 500. knjiga zbirke Beletrina, sta spremni esej Mitje Čandra in Cortazarjeva pisemska korespondenca z različnimi sodobniki, v kateri pojasnjuje snovanje romana, razgrinja sam proces pisanja in komentira odzive javnosti nanj.

Ta načrtno hermetičen roman, sestavljen iz 155 poglavij, je mogoče brati na različne načine - Cortazar na začetku poda kažipot, v katerem posreduje zagonetna navodila za branje. Tudi sami besedilni postopki, ki vključujejo tok zavesti, odlomke iz drugih del, spominske drobce in še kaj, pripomorejo k nenavadnosti in neulovljivosti romana, v katerem se je avtor veliko bolj kot fabuli posvetil eksperimentalnosti, piše na spletni strani založbe Beletrina.

Julio Cortazar (1914-1984) se je rodil v Elsenu v Belgiji. Pisal je romane, kratke zgodbe in eseje. Klasik svetovne književnosti in kultni avtor 20. stoletja je odločilno vplival na celotno generacijo špansko govorečih pisateljev in bralcev v Latinski Ameriki, ZDA in Evropi. Za svoja dela je prejel več nagrad, med njimi prix medicis 1974.

DNEVI NA OTOKU - ROMAN O PRVI LJUBEZNI, PRIJATELJSTVU IN ZAPLETENIH MEDČLOVEŠKIH ODNOSIH

Ker gre njegova mama na potovanje z novim partnerjem, mora Jakob počitnice preživeti pri odtujenem očetu. S težkim srcem in polnim kovčkom stripov pristane na grškem otoku. Čeprav se sprva ne zdi, bo to Jakobovo najboljše poletje v vseh pogledih, so vsebino knjige Dnevi na otoku nizozemskega avtorja Gideona Samsona povzeli pri založbi Miš.

Oče in sin počasi stketa lep odnos. Oče mu namreč s pomočjo zgodbic razloži, kako zapleteni so lahko medčloveški odnosi in kako nas lahko nereševanje težav sproti veliko stane. Odsotnost pogovora tukaj in zdaj lahko pripelje do tega, da izgubimo tisto, kar je v življenju najpomembnejše, to je ljubezen, pa je o vsebini knjige mogoče prebrati na spletni strani dobreknjige.si. Prevod podpisuje Katjuša Ručigaj.

MARMELADE IN SHRANKI: ZAVITI Z LJUBEZNIJO - RECEPTI IN IDEJE, KAKO ČUDOVITE SHRANKE LIČNO ZAPAKIRATI

Kuhanje marmelad, vlaganje kumaric, pripravljanje sirupov je sproščujoča in meditativna dejavnost, ki ne osreči le nas, ampak tudi tistega, ki so mu dobrote namenjene. Zato v knjigi Marmelade in shranki (Mladinska knjiga) ne boste našli le praktičnih receptov za vlaganje sadja in zelenjave, temveč tudi raznovrstne trendi zamisli, kako svoje čudovite shranke lično zapakirati, so o knjigi zapisali pri založbi.