Svet 21.9.2020 6:00

Muzej umetnosti Snite v Indiani pridobil portret Oscarja Wilda

Indianapolis, 21. septembra - Muzej umetnosti Snite na Univerzi Notre Dame v ameriški Indiani je svoji zbirki več kot 10.000 fotografij dodal še portret pisatelja Oscarja Wilda. Posnel ga je Napoleon Sarony, vodilni portretni fotograf v New Yorku v drugi polovici 19. stoletja, poroča portal Art Daily.

Kot je povedal kustos muzeja David Acton, je Napoleon Sarony v svojem ateljeju na Union Square izdeloval tudi modne fotografije slavnih osebnosti, večinoma v majhnem zbirateljskem formatu. Fotografiral je skoraj vsako zvezdo newyorškega odra od 60. do 90. let 19. stoletja, njegovo delo pa je pomagalo ustvariti in ohraniti njihovo slavo.

Wilde je v New York prišel pri 26 letih, leta 1882. Takrat je pravkar objavil svoj prvi zvezek poezije in doživel priznanje v londonskih družabnih krogih s svojim značajem in ostro duhovitostjo. Za promocijo svoje kariere v ZDA je podpisal pogodbo z agentom Richardom D'Oylyjem Cartejem, ki je bil tudi producent komične opere Patience Arthurja Sullivana in Williama Schwencka Gilberta.

Wilde se je v povezavi z opero, ki pripoveduje o rivalstvu med pesnikoma, odpravil na turnejo s predavanji, pred tem pa je obiskal Saronyjev studio, da bi poziral za serijo reklamnih fotografij, med katerimi je fotografija muzeja Snite postala ena najbolj znanih. Prodajali so jih na postajah turneje, pri Saronyju in v drugih modnih fotografskih studiih ter izvozili v Veliko Britanijo.

Po obisku New Yorka je prepotoval ameriško celino in v 11 mesecih opravil 141 predavanj. Čeprav sta njegov slog in tema vzbujala posmeh, pa je njegova sposobnost ponižanja napadalcev z ostro duhovitostjo navdušila občinstvo.

"Muzejska zbirka fotografij iz 19. stoletja sodi med najlepše v Združenih državah Amerike in ta pridobitev bo k njej pomembno prispevala," je povedal direktor muzeja Snite Antenucci Becherer. Po njegovem mnenju bo Wildova podoba odmevala vizualno in zgodovinsko tako pri preučevalcih kot pri obiskovalcih muzeja.