Svet 17.9.2020 10:32

Virus zamaknil dokončanje španske bazilike Sagrada Familia

Barcelona, 17. septembra - Dela na baziliki svete Družine (Sagrada Familia) v Barceloni ne bodo končana leta 2026, ker je epidemija koronavirusa omejila gradnjo in financiranje, so sporočili predstavniki cerkve. Arhitekturna mojstrovina, ki jo je zasnoval Antoni Gaudi, je ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Španiji, gradijo pa jo že skoraj 140 let.

Barcelona, Španija. Katedrala La Sagrada Família v Barceloni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Barcelona, Španija.
Katedrala La Sagrada Família v Barceloni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

"Učinki pandemije so nas prisilili, da ponovno premislimo o načrtovani časovnici. To vpliva na končni datum, ki smo ga načrtovali za leto 2026," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasni vodja gradbenega odbora Esteve Camps.

Turistično znamenitost v Španiji gradijo od leta 1882, gradbeno dovoljenje pa je ta obsežni projekt dobil šele lani. Ko bo dokončan, bo ornamentirana katedrala, ki jo je zasnoval eden največjih arhitektov svojega časa - modernistični katalonski arhitekt Gaudi (1852-1926), imela 18 stolpov, najvišji zvonik pa bo segal 172 metrov visoko.

Dokončati so jo nameravali ob stoletnici Gaudijeve smrti. Novega datuma pa po Campsovih besedah zaenkrat ne morejo predlagati.

Gradbena dela so nenadoma ustavili marca, ko je španska vlada odredila izolacijo za vso državo za upočasnitev širjenja virusa. Po Campsovih besedah se bodo nadaljevala šele v prihodnjih tednih, potekala pa bodo počasneje zaradi pomanjkanja sredstev bazilike, saj se stroški njene gradnje financirajo z donacijami vernikov in z deležem od prodaje vstopnic turistom. Oboje je med krizo strmo upadlo.

Zaenkrat imajo sredstva le za dokončanje gradnje ogromnega stolpa, posvečenega Mariji, ki bo drugi najvišji od 18 stolpov, ki bodo krasili dokončani spomenik.