Slovenija 17.9.2020 14:23

Festival Sonica tokrat o vrtu, ki ga preganja raj

Ljubljana, 17. septembra - Na več ljubljanskih prizoriščih bo od 22. do 26. septembra potekal 12. festival sodobne elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica, naslovljen Vrt, ki ga preganja raj. Odprtje bo tradicionalno potekalo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), kjer bodo odprli zvočni vrt Simine Oprescu in razstavo finske umetnice Jenne Sutela.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala vodja festivala Neja Tomšič, naslov letošnjega festivala Vrt, ki ga preganja raj izhaja iz dnevniških zapisov britanskega režiserja Dereka Jarmana, ki se je ob soočenju z boleznijo odločil, da bo začel gojiti vrt. Vrt je v njegovem opusu postal metafora za soočanje z zunanjimi vplivi, metafora miselnega stanja in metafora drže do sveta in to metaforo so se odločili uporabiti pri letošnjem festivalu, ko so se zaradi pandemije novega koronavirusa tudi sami soočili z zelo nepredvidljivimi okoliščinami.

Vsebinsko in strukturno je to pomenilo, da so ustvarjalcem, ki so praktično ostali brez dela ob kolapsu koncertnega sistema, nudili rezidence ter jih podprli v obliki naročil za nova dela.

Na razstavi v MSUM bodo v torek, 22. septembra, predstavili delo Holobiont finske umetnice Jenne Sutela. Po besedah Neje Tomšič je delo še posebej zanimivo za današnji čas, saj govori o mikroorganizmih, ki živijo v naših telesih. Telesa umetnica interpretira kot prenašalce mikroorganizmov in virusov ter se sprašuje o vlogo človeka v širšem, planetarnem smislu. Avtorica zvočnega vrta, ki bo zaživel na Muzejski ploščadi, pa je romunska umetnica Simina Oprescu. Odprtje festivala bo pospremil pogovor s kustosinjo Tjašo Pogačar.

V sredo bo po besedah programskega vodje festivala Martina Briclja Barage v Slovenski kinoteki projekcija filma Zadnji in prvi ljudje Johanna Johannssona. Sledil bo avdiovizualni koncert, na katerem bosta nastopila francoska ustvarjalca Franck Vigroux in Antoine Schmitt.

Dan kasneje bo dogajanje potekalo na prostem, in sicer v Čolnarni v Tivoliju. Opoldne se bo začelo z zvočnim vrtom Clare de Asis, španske skladateljice in performerke, ki je bazirana v Franciji. Zvečer bosta nastopila domača ustvarjalca Brgs s projektom In_Dependences in Klemmar, ki bo predstavil novi album no love in modern world. V primeru dežja četrtkovo dogajanje v Čolnarni odpade.

V petek bo Sonica gostovala v Klubu Cankarjevega doma, kjer bodo nastopili Irena Tomažin & Maja Osojnik ter Clara de Asis. Sobota pa bo ponudila avdiovizualni koncert v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer se bosta duo Kutin & Lechner predstavila s performansom Rotor, sledil bo koncert švedske umetnice Lise Stendberg, dogajanje bo zaključil koncert beograjskega ustvarjalca Kira.

Že tretje leto zapored bo Sonica ponudila tudi program, poimenovan PSSST!, ki ga tudi pripravljajo v sodelovanju s SIGIC. Po besedah sosnovalca programa Petra Baroša bo vključeval okrogli mizi z naslovom Export Music Slovenija in Delati ali ne delati?

Festival je letos sicer uvedla vrtna koncertna serija Sonica, ki so jo izvedli na različnih lokacijah na prostem in v vrtovih. Med njimi je bil koncert Bowrain & Kalu na festivalu Kamfest v Kamniku, Širom na Trgu francoske revolucije v sodelovanju s festivalom Indigo in Zvočni vrt s Širom, Svetlano Maraš in instalacijo Wave v Pokrajinskem muzeju Koper.

Minuli teden pa so v Galeriji Equrna odprli razstavo rezidenčnih umetnic in umetnikov Clare de Asis, Petra Kutina, Svetlane Maraš, Aloisa Yanga in Simine Oprescu. Zaključno vodstvo po razstavi bo potekalo v nedeljo, 27. septembra.