Svet 18.9.2020 6:00

V San Sebastianu se danes začenja 68. mednarodni filmski festival

San Sebastian, 18. septembra - V San Sebastianu se danes začenja 68. mednarodni filmski festival. Zaradi aktualne situacije glede koronavirusa letos ne bo zvezd, rdeče preproge in zabav, tudi kino dvorane bodo lahko zasedene le 60-odstotno. A ne glede na vse so organizatorji pripravili obetaven program. V tekmi za glavno nagrado, zlato školjko, je tokrat 13 filmov.

Festival se bo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA začel s svetovno premiero najnovejšega filma Woodyja Allena Rifkin's Festival, ki ga bodo prikazali izven tekmovalnega programa. Ljubezenska komedija, v kateri je v glavni vlogi zaigral Christoph Waltz, je umetniški hommage lepoti San Sebastiana. V filmu so ob njem zaigrali še ameriška igralka Gina Gershon, Francoz Louis Garrel ter španska igralca Elena Anya in Sergi Lopez.

Film prinaša zgodbo ameriških zakoncev, ki se udeležita filmskega festivala v San Sebastianu. Očarana nad festivalom, lepoto Španije in filmi se spustita vsak v svojo ljubezensko romanco - ona s francoskim režiserjem in on s Španko. Allen je film snemal lani poleti. To bo že drugi njegov film, ki bo odprl festival v San Sebastianu. Leta 2004 ga je odprl s filmom Melinda in Melinda.

Francoski režiser Francois Ozon, ki je na festivalu prejel zlato školjko leta 2012 za film V hiši, se zanjo tokrat poteguje s filmom Ete 85, danski režiser Thomas Vinterberg pa s socialno dramo o alkoholizmu Druk, v kateri je v glavni vlogi zaigral Mads Mikkelsen. Britanski režiser Julien Temple na festival prihaja s filmom Crock of Gold o pevcu skupine Pogues Shaneu MacGowanu, s socialno dramo True Mothers v režiji Naomi Kawas in s filmom Any Crybabies Around?, ki ga je režiral Takuma Satos, pa sta v tekmi za zlato školjko tudi dve japonski produkciji.

Za zlato školjko se poteguje še film Harryja Macqueensa z naslovom Supernova, v katerem sta Colin Firth in Stanley Tucci upodobila gejevski par, ki se mora spoprijeti z demenco. Kitajska je v tekmovalnem programu zastopana s filmom Wuhai, katerega režijo podpisuje Ziyang Zhou, v Libanonu rojena režiserka Danielle Arbid pa s francosko-belgijsko koprodukcijo Passion simple.

Po pisanju agencije APA je presenetljivo malo filmov na sporedu iz Latinske Amerike. Iz Argentine prihaja Eduardo Crespo s filmom We Will Never Die, španski oskarjevec Fernando Trueba pa je režiral kolumbijsko produkcijo Forgotten We'll Be.

Nagrada zlata školjka je dobila ime po obliki zaliva, v katerem stoji mesto v Baskiji. Podelili jo bodo 26. septembra.

Nagrado donostia pa bo na letošnjem festivalu prejel hollywoodski zvezdnik Viggo Mortensen, znan iz franšize Gospodar prstanov. Mortensen je v zadnjih 35 letih posnel več kot 50 filmov, med drugim z režiserji, kot so David Cronenberg, Peter Weir, Gus Van Sant in Brian de Palma.

Mednarodni filmski festival v San Sebastianu je najpomembnejši filmski festival v Španiji. Prirejajo ga od leta 1953. Na njem so gostovala velika filmska imena, kot so Alfred Hitchcock, Bette Davis in Lana Turner.