Slovenija 18.9.2020 11:30

V Kinu Šiška v novi sezoni pripravljajo koncerte v dveh realnostih

Ljubljana, 18. septembra - V novi sezoni bo CUK Kino Šiška del programa predstavljal na spletu. Ob zapovedani omejitvi obiskovalcev na največ 150 oseb v dvorani Katedrala, ki sicer sprejme okrog 1000 ljudi, je Kino Šiška stopil v partnerstvo s spletno platformo DICE, na kateri so ali bodo za globalno občinstvo spletne koncerte izvedli tudi Nick Cave, Laura Marling in Björk.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Centru urbane kulture Kino Šiška so že v minuli sezoni uspešno izpeljali projekt interaktivnih spletnih prenosov Štream, k razvijanju novega formata ponujanja koncertnih vsebin pa jih je spodbudila tudi obsežna anketa o vplivu covid-19 na obiskovanje kulturnih prireditev ter alternativnih oblikah izvajanja kulturnih aktivnosti.

Tako bodo v dvorani Katedrala od 1. oktobra do predvidoma konca sezone koncerti potekali za največ 150 oseb, medtem ko pri spletnih prenosih, ki jih bodo pripravili v partnerstvu s svetovno prepoznavno in uveljavljeno spletno platformo DICE, omejitev načeloma ne bo. "Obenem sodelovanje s platformo DICE omogoča tudi dodatno mednarodno dimenzijo in promocijo slovenskih izvajalcev, ki bodo tudi sicer kot nastopajoči v ospredju," so sporočili iz centra urbane kulture.

Spletni prenosi bodo plačljivi, saj v Kinu Šiška menijo, "da je prišel čas, da se v aktualnih razmerah ekonomsko zelo ogroženim ustvarjalcem in organizatorjem omogoči ustrezno plačilo tudi za ustvarjanje žive koncertne izkušnje v digitalnih dimenzijah". Hibridna oblika izvedbe dogodkov je tako kot možnost predvidena tudi za ostale organizatorje, ki bi želeli v tem formatu izvesti glasbene dogodke v Kinu Šiška, so dodali.

Hibridne koncertne dogodke 1. oktobra pričenjata zalagasper, ki že drugi mesec zapored kraljujeta na prvem mestu lestvice najbolj obetavnih glasbenikov v EU po izboru mreže INES. Teden kasneje bodo v Kinu Šiška novi album Testament ljubezni (založba rx:tx) predstavili Matter, ki so za zadnji projekt moči združili s producentom Tsujigirijem in se preimenovali v Better.

Po razprodanem koncertu v Gali Hali bo svoj zadnji album Julijan Mak 15. septembra predstavil raper Zlatko, na hibridnem dogodku pa bodo 24. oktobra material v sklopu svojega dvojnega albuma izbranih best-of del Teniversia predstavili synthpop/indie prvaki Torul.