Slovenija 20.9.2020 8:00

Mineva 150 let od rojstva slikarja Mateja Sternena

Ljubljana, 20. septembra - Pred 150 leti se je na današnji dan rodil slikar Matej Sternen (1870-1949). Med slovenskimi impresionisti je edini dokončal akademijo, in sicer na Dunaju. Slikal je številne žanre, vseskozi pa je bil v njegovem delu poudarek na človeški figuri, še posebej ženski. Ob slikanju se je posvečal restavriranju umetnin.

Sternen se je rodil leta 1870 v Verdu pri Vrhniki. Obiskoval je umetnostno akademijo na Dunaju, pozneje pa je odšel v München, kamor ga je privabil sloves šole Antona Ažbeta. Tam je srečal Riharda Jakopiča, Matijo Jamo in Ivana Groharja.

Z Jakopičem sta odprla zasebno slikarsko šolo v Ljubljani, kjer je Sternen prevzel del pouka, a jo je zaradi gmotnih težav prepustil Jakopiču. Po vojni si je zgradil hišo na Mirju, kjer je od leta 1924 v svojem ateljeju poučeval slikarstvo in restavriranje. V poletnem času je potoval in restavriral po Sloveniji in Hrvaški. Druga svetovna vojna je njegovo terensko delo prekinila, slikanje aktov in portretov pa je nadaljeval skoraj do smrti.

Po besedah muzejske svetovalke v ljubljanski Narodni galeriji Kristine Preininger je bil Sternen izjemno širokega duha in ustvarjalno radoveden, kar je zagotovo botrovalo dejstvu, da se je izražal v različnih tehnikah. Sam pravi, da je poleg privlačnih motivov vedno iskal tudi tehnične probleme. Poleg oljnega slikarstva je odlično obvladal risbo in akvarel, eksperimentiral je z grafiko, sam fotografiral in se posebej navdušil nad stenskim slikarstvom.

Prve restavratorske izkušnje si je pridobil ob restavriranju fresk z Alojzijem Šubicem na Skaručni leta 1898. V naslednjih letih restavriral za Centralno komisijo za varstvo spomenikov na Dunaju, po vojni za Spomeniški urad oz. Zavod za varstvo spomenikov v Ljubljani.

V ljubljanski Narodni galeriji, kjer hranijo 64 Sternenovih fotografij in fotografskih plošč, 107 oljnih slik ter 1195 pastelov, risb in grafik, so ob 150-letnici umetnikovega rojstva pripravili pester spremljevalni program.

Med drugim bo danes 11. uri javno vodstvo v stalni zbirki, v slopu katerega se bodo obiskovalci ustavili ob vseh pomembnejših Sternenovih slikah v zbirki.