Slovenija 21.9.2020 9:58

Ob 40-letnici zasedbe Laibach tudi razstava v Galeriji P74

Ljubljana, 21. septembra - Ob štiridesetletnici delovanja skupine Laibach, ki so jo nedavno že zaznamovali s koncertom na Ljubljanskem gradu, so v Galeriji P74 pripravili razstavo Ausstellung! Laibach Kunst z naslovom RE : KONS : TRUKT. Brez uradnega odprtja bo na ogled od danes do 2. novembra po običajnem odpiralnem času galerije. Kustosinja je Barbara Borčič.

Hrvaška, Pulj. Zvočno-vizualni performans zasedbe Laibach. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Hrvaška, Pulj.
Zvočno-vizualni performans zasedbe Laibach.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Ausstellung! Laibach Kunst je bil značilen klic k zgodnjim razstavam skupine Laibach. Tudi tokratna razstava se po pojasnilih kustosinje ozira v najzgodnejšo umetniško prakso Laibach Kunst, zlasti v prvi dve razstavi v Galeriji Škuc leta 1982 in leta 1983. To sta bila dogodka, ki sta trajala po en večer, privabili pa sta številno občinstvo in sprožili burne reakcije.

Kot je zapisala kustosinja, postopki, ki jih razstava ob štiridesetletnici skupine prikazuje v Galeriji P74, pripadajo izhodiščnemu kredu in hkrati vpeljujejo določen zasuk.

"Laibach Kunst še naprej ostaja neuvrščena, neopredeljiva in enigmatična. Postavi (re)konstrukt: grafiko - sliko - objekt - kolaž - brikolaž - ambient. Z apropriacijo svojih lastnih zgodnjih podob 'iz druge roke', prilastitvijo prilastitve, uprizarja nekakšen simulaker simulakra. Ponovna uporaba podob neizogibno vpelje predrugačenje, zgostitev motivov je hkrati njihova premestitev. Na eni strani prenos, ponovitev in pomnožitev, na drugi intervencija, povečava in preobrat. Posegi so včasih grobi, drugič subtilni, vedno konceptualno premišljeni, a dvoumni: izločitev - zaznamek - remontaža," je zapisala Barbara Borčič.

Vsa dela, ki jih Laibach na pričujoči razstavi ponovno uporabi, so iz arzenala njihove zbirke apropriiranih podob in so bila predstavljena že na omenjenih prvih razstavah v Galeriji Škuc. Te podobe so različne, po motivu, tehniki in stilu. Vsem pa je bil skupen mehanizem nastanka, vzpostavitve in reprodukcije: dialektika asociacije in disociacije, poenotenja in ločevanja, integracije in delitve.

"Tako ali drugače so bile produkt naročila in lahko rečemo, da jih je zmerom izdelal državni umetnik. Hkrati so bile reprezentacije nacionalne in kulturne identitete in so sčasoma dobile mitski značaj ter postale svojevrstne (državne, nacionalne, pop) ikone svojega časa," je med drugim še zapisala kustosinja.