Svet 23.9.2020 5:30

Pri Sotheby's oktobra na dražbo Banksyjeva verzija Monetovih lokvanjev

London, 23. septembra - Avkcijska hiša Sotheby's bo 21. oktobra dala na dražbo Banksyjevo verzijo slike lokvanjev francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta. Britanski ulični umetnik je na sliki Monetovim lokvanjem dodal zapuščena nakupovalna vozička. Za delo z naslovom Show me the Monet iz leta 2005 se nadejajo iztržiti med tri in pet milijonov funtov.

Kranj. Umetnik Banksy. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Kranj.
Umetnik Banksy.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Oljna slika na platnu prikazuje ribnik z lokvanji in mostom, v vodi sta prevrnjena nakupovalna vozička in prometni stožec. Sliko, ki je del serije predelave znanih umetnin, je Banksy prvič predstavil pred 15 leti na svoji drugi galerijski razstavi v Londonu. V seriji Crude Oils je umetnik med drugim ustvaril še svoje verzije del Vincenta van Gogha, Edwarda Hopperja in Andyja Warhola, navaja britanski The Guardian.

"Banksy je na eni svojih najpomembnejših slik uporabil Monteovo ikonično upodobitev japonskega mostu na njegovem vrtu v Givernyju ter jo spremenil v sodobno nezakonito odlagališče smeti," je dejal povedal Alex Branczik iz avkcijske hiše Sotheby's in dodal, da nekoč idiličen ribnik z lokvanji na sliki bolj spominja na kanal. Po njegovih besedah je Banksy s svojo upodobitvijo osvetlil brezobzirnost družbe do okolja na račun preobilja potrošništva.

Kot še piše The Guardian, so v zadnjih letih na dražbah ponudili več Banksyjevih del, med njimi Love is in the Bin in Devolved Parliament. Slednja je bila lani oktobra prodana za 9,9 milijona funtov, kar je rekord za umetnika.