Svet 22.9.2020 5:00

V digitalnem arhivu bodo zbrani spomini s pol stoletja Glastonburyja

London, 22. septembra - Londonski Muzej Victoria & Albert in festival Glastonbury bosta vzpostavila digitalni arhiv, ki bo hranil spomine udeležencev glasbenega festivala, ki je 19. septembra zabeležil 50. obletnico. V arhivu in podatkovni zbirki bodo združeni arhivski materiali iz zgodovine festivala in spomini udeležencev Glastonburyja.

Velika Britanija, London. Muzej Victoria & Albert v Londonu. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Muzej Victoria & Albert v Londonu.
Foto: Xinhua/STA

Muzej Victoria & Albert in festival Glastonbury sta v poslovno partnerstvo stopila že leta 2014. Od tedaj muzej skrbi za arhivski material festivala, med drugim za plakate, odrske načrte, kostume, posnetke intervjujev, filme in druge spominke.

V okviru arhivskega projekta, ki bo obeležil 50-letnico festivala, bo material na voljo na spletu, dopolnjevali pa ga bodo prispevki javnosti. S pomočjo sredstev iz Arts and Humanities Research Council nameravajo zgraditi odprtokodno podatkovno zbirko, po kateri bodo zainteresirani lahko začeli brskati leta 2021.

Po besedah kustosinje Kate Bailey bo projekt javnosti dovoljeval, da digitalno dostopa do preteklih uprizoritev in ponudil priložnost za raziskovanje "izredne ustvarjalnosti ter vpliva festivala v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti".

"Spomini in izkušnje, v katerih so uživali in so jih delili udeleženci festivala, so tisto, zaradi česar je Glastonbury tako poseben. Vesela sem, da bo to bogastvo navdušujoče vsebine sedaj dostopno vsem," je dejala soorganizatorka festivala Emily Eavis.

Muzej je javno zbiranje festivalskih spominov začel junija, obiskovalci festivala pa lahko svoje utrinke še pošljejo.

Novih spominov v 50. letu festivala sicer ni, saj je bila letošnja izdaja zaradi pandemije covida-19 odpovedana. Na festivalu bi med drugim nastopili Paul McCartney, Taylor Swift in Kendrick Lamar.

Avgusta je ustanovitelj Glastonburyja Michael Eavis dejal, da bodo z naslednjim festivalom morda morali počakati do leta 2022, še navaja The Guardian.