Slovenija 21.9.2020 17:32

Na 52. Mednarodnem srečanju na Bledu tudi o ustvarjanju v času koronavirusa

Ljubljana, 21. septembra - Na Bledu bo od 22. do 26. septembra potekalo 52. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu. Čeprav zaradi novega koronavirusa po besedah predsednice Slovenskega centra PEN Ifigenije Simonović letošnje ne bo tako mogočno, kot so bila srečanja v preteklih letih, ga bodo pripravili z enako močjo, srčnostjo in odgovornostjo.

Bled. Mednarodno srečanje pisateljev. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Bled.
Mednarodno srečanje pisateljev.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Napovedane so tri okrogle mize, ki bodo potekale v živo. V četrtek bo dopoldne potekala okrogla miza Slovenskega centra PEN na temo Nasilje v literaturi - domišljija ali resničnost, ki jo bo vodila Ifigenija Simonović. Kot je zapisala v zborniku letošnjega srečanja, se postavlja vprašanje, kaj literatura doseže ali povzroči z opisovanjem osebno-bivanjskega pa tudi družbenega nasilja.

Popoldne pa bo potekala okrogla miza Mednarodnega odbora pisatelji za mir na temo Vsi smo migranti - literatura v izgnanstvu, ki jo bosta vodila Franc Mikša in Edvard Kovač. Kot piše v zborniku, je pisatelj dolžan izstopiti iz sebe, iz sebi znanega okolja in kulture ter se zazreti k drugemu, sicer ne more ustvariti literarnega dela, ki bi vsebovalo univerzalne vrednote človeštva.

Tretja tema letošnjega srečanja pa je po besedah Ifigenije Simonovič Koronavirus in umetniška ustvarjalnost - neposreden odziv. Namenjena ji bo tretja okrogla miza v petek, ko bodo spregovorili tudi o nekaterih sprotnih zadevah ter pogledali v prihodnost srečanj na Bledu.

Med dogodki letošnjega pisateljskega srečanja je Ifigenija Simonovič izpostavila sredina sestanka mreže Alpe/Jadran, ki ga bo vodil Janez Stergar, ter sestanek Ženskega odbora Mira pri Slovenskem centru PEN z gosti, ki ga bo vodila Tanja Tuma. Kot je povedala, bodo preko interneta lahko sodelovale tudi predstavnice drugih mednarodnih ženskih odborov PEN.

Zvrstilo se bo tudi več sestankov Mednarodnega odbora pisatelji za mir. Temu letos prvič ne predseduje več Slovenec, ampak je predsedovanje prevzel predsednik Francoskega centra PEN Emmanuel Pierrat. Kot je povedal Edvard Kovač, bivši predsednik Mednarodnega odbora pisatelji za mir in sedanji stalni sekretar, so Francozi predsedovanje sprejeli pod pogojem, da Bled ostane ter da je podpredsednik Slovenec - to je Franc Mikša. Tudi sedež odbora ostaja na Bledu, saj Bled še naprej ostaja laboratorij idej.

Kot je še povedal Kovač, na Bledu tradicionalno poteka generalna skupščina mirovnega komiteja, ker pa letos udeležba ne bo dovolj številčna, bodo imeli v torek delovni sestanek upravnega odbora Mednarodnega odbora pisatelji za mir, na katerem bodo pripravili dokumente za svetovni kongres, ki bo novembra na Švedskem. Po njegovih besedah pripravljajo izjave glede Bližnjega vzhoda in Belorusije.

Zaradi aktualne situacije bo letos na Bledu precej manj tujih gostov kot v minulih letih. Iz tujine pričakujejo predsednika in podpredsednika Francoskega centra PEN Pierrata in Malika Diarro, švicarskega pesnika Bruna Mercierja in sekretarko Mednarodnega PEN Olho Mukha. Prišli naj bi tudi Ulf Schmidt iz Valižanskega centra PEN, predstavnika Nemškega centra PEN Joachim Helfer in Vera Botterbusch, prevajalka del Borisa Pahorja in Draga Jančarja v francoščino Andree Luck, Giorgio Silfer in Sergio Roic iz Švice ter predstavniki Društva slovenskih pisateljev Avstrije.

Po besedah Ifigenije Simonović so pripravili tudi več publikacij. Poleg zbornika je v sodelovanju z Mohorjevo založbo Celovec izšla knjiga Unser Kärnten / Naša Koroška. Izšla je tudi dvojezična slovensko-angleška zbirka Luma Sameerja Sayegha, iraškega pesnika, ki je v okviru organizacije ICORN dobil azil v Ljubljani. V sodelovanju z založbo Didakta je izšla knjiga Petra Townsenda Pismonoša iz Nagasakija, ob okroglih obletnicah Borisa Pasternaka (1890-1960) je PEN skupaj s Slovensko matico izdal zbirko, v kateri so ob ponatisih prevodov Toneta Pavčka in Janeza Menarta objavljeni novi prevodi tega klasika ruske in svetovne literature, ki jih podpisuje Marjan Strojan. Knjige bodo predstavili na literarnih večerih.

Uradno odprtje bo sicer v sredo zvečer, ko bo zbrane nagovoril župan Občine Bled Janez Fajfar.