Svet 23.9.2020 6:00

V Moskvi razstava Andyja Warhola

Moskva, 23. septembra - V dvorani Združenja umetnikov Rusije v poslopju Nove Tretjakovske galerije bodo 25. septembra odprli razstavo I, Andy Warhol, ki bo združila okoli 200 del pionirja pop arta. Poleg slik bodo na ogled tudi njegova video dela ter dokumentarci o Warholu, del razstave pa bo namenjen njegovemu sodelovanju z glasbeniki, denimo z The Rolling Stones.

Kitajska, Šanghaj. Razstava Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Razstava Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Med razstavljenimi deli bodo slike Marylin Monroe, jušnih konzerv Campbell, kitajskega voditelja Maa Zedonga in sovjetskega voditelja Lenina. Prav tako bodo na ogled dela Dvojni avtoportret, Lobanja, Električni stol in Vezuv. V postavitev bo vključena tudi rekonstrukcija Warholovega ateljeja Factory v New Yorku, kjer je umetnik okrog sebe rad zbiral ljudi, ki so ga navdihovali.

Kustos razstave je strokovnjak za ameriško umetnost Gianni Mercurio, ki zaradi koronavirusnih omejitev sicer ne more pripotovati v Moskvo, je pa posnel video sporočilo, ki ga bodo prikazali ob odprtju razstave, piše ruska agencija Tass.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.

Razstava v Moskvi bo na ogled do 10. januarja.