Slovenija 23.9.2020 9:54

LGL v novi sezoni s 13 premierami in perečimi temami

Ljubljana, 23. septembra - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo v novi sezoni uprizorilo 13 premier, ki razgrinjajo brezmejna vprašanja o delovanju narave, spodbujajo domišljijo in navdihujejo mlade gledalce za umetnost. Glavne teme sezone so svoboda, vpliv človeka in tehnologije na ekosistem, minljivost, distopični scenariji, kompleksnost ter neurejenost sveta.

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA

Kot so sporočili iz LGL, bodo sezono začeli danes s predstavo za mlade Rumena luna. Odigrali jo bodo v Gledališkem in plesnem centru Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, ki je tudi koproducent. Ljubezensko zgodbo škotskega dramatika Davida Greiga je prevedla Tina Mahkota, režiral pa jo je Primož Ekart.

V novembru bo sledila premiera lutkovne predstave za odrasle Tihožitje, ki nastaja v koprodukciji z zavodom Flota. V njej se režiser Tin Grabnar sprašuje: "Kaj je notranja sila, ki ji pravimo življenje? Kako razumeti pojav in način obstoja ter kako razumeti njegovo nasprotje - smrt? In navsezadnje, kaj pomeni to življenje odvzeti?"

V novi sezoni bo mogoče videti tudi videti lutkovno predstavo Obisk namenjeno otrokom od 4. leta dalje. Ganljivo in rahločutno zgodbo o prijateljstvu, osamljenosti, strahovih in monotonosti nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm bo na oder postavila režiserka Ivana Djilas.

Iz pretekle sezone bodo uprizorili Najprisrčnejšega velikana znamenitega tandema Julia Donaldson in Axel Scheffler, ki ju mladi obiskovalci LGL poznajo po predstavah Zverjasec, Zverjašček in Bi se gnetli na tej metli? Tudi tokrat bo režija v rokah Jake Ivanca.

Režiser Miha Golob pripravlja predstavo za otroke od 5. leta dalje Peskovnik, v kateri bo civilizacija prikazana s preprostimi načeli otroške igre od "stvarjenja" prostora prek naselitve in ureditve skupnega sistema. Režiser Ekart pa v predstavi Sindrom KH motiv vzame za navdih, da spregovori o občutljivosti trenutkov iztekajočega se človeškega življenja, ki so polni intenzivnih spominov in obračunov s samim seboj ter svetom.

V francosko-norveško-slovenski koprodukciji nastaja pustolovska pripoved o neusmiljenih lovcih na slovečega belega kita Moby Dick, ki obravnava boj med človekom in naravo, razmerja med živim in neživim, med sinergijo. Režiserka Mala Kline pa pripravlja Zvezdni prah, fantastično potovanje skozi svet sanj, v katerem je vse nemogoče mogoče.

Na podlagi pravljice Hansa Christiana Andersena in v priredbi Matije Solceta, ki bo tudi režiser uprizoritve, nastaja predmetno-glasbeni kabaret Kositrni vojak, zgodba o ljubezni, ki ima mnogo izrazov in se kaže v različnih nenavadnih oblikah. Lutkovna predstava za odrasle Mizoginija pa bo obravnavala sovraštvo do žensk, zaradi tega, ker so ženske. Na podlagi besedila Nebojše Popa Tasića jo bo režiral Silvan Omerzu.

Večkrat nagrajena avtorica Tamara Kučinović bo režirala predstavo Megloprejka ali zgodba o praznini, nastalo po slikanici francoske avtorice Agnes de Lestrade in ilustratorke Valerie Docampo. Na odru LGL pa bo mogoče videti tudi znamenitega Čarovnika iz Oza, glasbeno predstavo za otroke v režiji Yulie Roschina.

Ob koncu sezone v LGL napovedujejo še italijanskega mojstra senčnih lutk Fabrizia Montecchija s predstavo Moj dedek je bil češnjevo drevo. Skozi globoko povezanost dečka in njegovega nenavadnega dedka, ki zna prisluhniti dihu drevesa, bo v sencah in barvah prikazal zgodbo o življenju in smrti ene najbolj znanih italijanskih pisateljic Angele Nanetti, avtorice več kot 30 zgodb in romanov ter trikratne dobitnice Andersenove nagrade.