Slovenija 23.9.2020 5:00

Na Bledu danes začetek 52. mednarodnega srečanja pisateljev

Bled, 23. septembra - Na Bledu bo drevi v Hotelu Park odprtje 52. mednarodnega srečanja pisateljev, ki se ga bo letos, zaradi aktualne situacije glede covida-19, udeležilo manj mednarodnih gostov kot minula leta. A ne glede na to so ga po besedah predsednice Slovenskega centra PEN Ifigenije Simonović pripravili z enako močjo, srčnostjo in odgovornostjo.

Ljubljana. Predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović.
Foto: Bor Slana/STA

Na odprtju, ki se bo v Hotelu Park pričelo ob 18. uri, bo zbrane nagovoril župan Občine Bled Janez Fajfar. Sledil bo literarni večer z gosti Sameerjem Sayeghom, Manco Košir in Meto Kušar ter predstavitev knjig Pismonoša iz Nagasakija avtorja Petra Townsenda, Ob Jezeru Richarda Berngartena in Nenavadni dnevi Borisa Pasternaka.

Dopoldne se bo na Bledu začel sestanek Mednarodnega odbora pisatelji za mir, popoldne pa bosta vzporedno potekala sestanka mreže Alpe/Jadran, ki ga bo vodil Janez Stergar, in ženskega odbora Mira pri Slovenskem centru PEN z gosti, ki ga bo vodila Tanja Tuma, preko interneta pa bodo lahko sodelovale tudi predstavnice drugih mednarodnih ženskih odborov PEN.

Upravni odbor Mednarodnega odbora pisatelji za mir se je sicer prvič srečal že v torek. Odboru letos prvič ne predseduje več Slovenec, ampak je predsedovanje prevzel predsednik Francoskega centra PEN Emmanuel Pierrat. Kot je na novinarski konferenci pred pisateljskim srečanjem povedal Edvard Kovač, nekdanji predsednik Mednarodnega odbora pisatelji za mir in sedanji stalni sekretar, so Francozi predsedovanje sprejeli pod pogojem, da Bled ostane ter da je podpredsednik Slovenec - to je Franc Mikša. Tudi sedež odbora ostaja na Bledu, saj Bled še naprej ostaja laboratorij idej.

Za četrtek sta napovedani okrogla miza Slovenskega centra PEN na temo Nasilje v literaturi - domišljija ali resničnost, ki jo bo vodila Ifigenija Simonović in okrogla miza Mednarodnega odbora pisatelji za mir na temo Vsi smo migranti - literatura v izgnanstvu, ki jo bosta vodila Franc Mikša in Edvard Kovač.

Tretja tema letošnjega srečanja pa je po besedah Ifigenije Simonovič Koronavirus in umetniška ustvarjalnost - neposreden odziv. Namenjena ji bo tretja okrogla miza v petek, ko bodo spregovorili tudi o nekaterih sprotnih zadevah ter pogledali v prihodnost srečanj na Bledu. Vse okrogle mize bodo potekale v živo.

V petek je na programu tudi literarni večer, na katerem se bodo poklonili Borisu Pasternaku in Albertu Camusu. Vodil ga bo Marjan Strojan.