Slovenija 26.9.2020 5:00

V Novem mestu osrednji prireditvi ob stoletnici slovenske umetniške avantgarde

Novo mesto, 26. septembra - V Novem mestu bodo ob vrhuncu tematskega leta, ki so ga razglasili ob stoletnici avantgardnega umetniškega dogodka, v slovenski kulturni zgodovini zapisanega kot novomeška pomlad, danes odprli razstavo Let novomeške pomladi. V mestnem središču bo nato sledila osrednja slovesnost oziroma soareja Nekaj dni v septembru - Novo mesto 1920-2020.

Novo mesto. Predstavitev osrednje prireditve ob stoletnici novomeške pomladi. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Predstavitev osrednje prireditve ob stoletnici novomeške pomladi.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Slavnostni govornik na razstavi v galeriji Dolenjskega muzeja bo akademik Milček Komelj.

Razstavo Let novomeške pomladi je pripravila kustosinja Dolenjskega muzeja Jasna Kocuvan Štukelj. Povedala je, da želijo z njo rekonstruirati razstavo, ki so jo v okviru novomeške pomladi v novomeški Kandiji pripravili pred sto leti.

Razstavili bodo glavnino oziroma 222 takrat razstavljenih del. Predstavili bodo tudi poezijo Antona Podbevška in Mirana Jarca ter glasbo Marija Kogoja, saj umetnosti po mnenju oblikovalcev novomeške pomladi ne bi smeli ločevati po področjih, je še povedala kustosinja.

Odprtju razstave bo na Glavnem trgu in Kandijskem mostu ob 19. uri sledila soareja Nekaj dni v septembru - Novo mesto 1920-2020, ki so jo v režiji njegovega ravnatelja in režiserja Matjaža Bergerja pripravili v Anton Podbevšek Teatru. Nastopili bodo dramski igralci Pavle Ravnohrib, Anuša Kodelja, Borut Doljšak in Maruša Majer ter drugi.

Predsednik organizacijska odbora ob stoletnici novomeške pomladi Luka Blažič je povedal, da so soarejo prilagodili protiepidemiološkim ukrepom.

To si bo lahko neposredno ogledalo skupaj približno 650 Novomeščanov in povabljencev. Prireditev bodo sicer snemali in neposredno prenašali na več predvajališč po mestu. Soarejo bo možno neposredno spremljati tudi prek spleta.

Skupina mladih novomeških umetnikov in zagnancev je na današnji dan, 26. septembra 1920, v Novem mestu izpeljala enodnevni umetniški podvig, ki je v slovenski kulturni zgodovini zapisan kot novomeška pomlad.

Ta skupinski nastop slikarjev, glasbenika Marija Kogoja in novomeških pesnikov je bil novost, ki je zamisel o novi umetnosti in razmislek o človeku po prvi svetovni vojni združil v odmevno gibanje.

Odmev novomeške pomladi sega tudi v sodobni čas, iz nje pa so izšla imena kasnejših avtorskih in moralnih avtoritet, kot so Anton Podbevšek, Miran Jarc, Marij Kogoj, Josip Vidmar, Rihard Jakopič, Leon Štukelj, Marjan Mušič in Božidar Jakac.