Svet 23.9.2020 11:08

Nagrado Franz Kafka prejel Milan Kundera

Brno, 23. septembra - Letošnji dobitnik najbolj prestižne češke literarne nagrade Franz Kafka je Milan Kundera. Literatu in intelektualcu čeških korenin, ki od leta 1975 živi v Franciji, je komunistični režim pred 41 leti odvzel češko državljanstvo, a so mu ga lani vrnili. Kundera je 8500 evrov vredno nagrado sprejel prek telefona.

Kot navaja britanski The Guardian, dobitnika nagrade Franz Kafka, ki jo podeljujeta istoimensko združenje in mesto Praga, izbira mednarodna žirija. Predsednik združenja Vladimir Železny je dejal, da je Kundera nagrado prejel za svoj "izreden prispevek češki kulturi" in za odziv v evropski ter svetovni kulturi, ki ga ni moč spregledati.

Po njegovih besedah so z 91-letnim Kundero v stik stopili preko telefona. Pisatelj je dejal, da z radostjo sprejme nagrado, še posebej zato, ker občuduje Kafko.

Kundera se je v mladosti pridružil komunistični partiji, a so ga leta 1950 zaradi reformističnih pogledov iz nje izključili. Postal je osovražena figura tedanje oblasti, posledično je leta 1975 odšel v Francijo. Leta 1979 so mu češke oblasti po izidu njegovega romana Knjiga smeha in pozabe odvzele češkoslovaško državljanstvo. V romanu je takratnega predsednika Gustava Husaka opisal kot "predsednika pozabe". Leta 1981 je postal francoski državljan.

Nekatera pisateljeva najbolj znana dela, med njimi Neznosna lahkost bivanja, so bila v njegovi domovini prepovedana do poznih 80. let prejšnjega stoletja. Roman Nesmrtnost, izdan leta 1988, je bil zadnji, ki ga je napisal v češkem jeziku. Vsa njegova sledeča dela so v francoščini.

"Ali pojmujem svoje življenje v Franciji za zamenjavo, nadomestno in ne resnično življenje? Ali si pravim, da je moje resnično življenje na Češkoslovaškem, med sorojaki? Ali sprejemam svoje življenje v Franciji, kjer sem, kot svoje življenje in ga poskušam polno živeti? Izberem Francijo," je leta 1984 dejal za New York Times.

Tudi ko je leta 2008 prejel državno češko nagrado za literaturo in leta 2009 postal častni državljan rojstnega Brna, se na Češko ni vrnil. Lani mu je češki veleposlanik v Franciji Petr Drulak v Parizu izročil dokument o češkem državljanstvu. Vrnitev državljanstva je imenoval za "zelo pomembno simbolno gesto, simbolično vrnitev največjega češkega pisatelja".

Kundera je od tedaj svojo knjižnico in arhiv daroval Moravski knjižnici v Brnu, kar je bilo za češkega ministra za kulturo Lubomira Zaoraleka "velik dogodek".

V začetku meseca so razkrili, da je Kundera odobril prevod svojega zadnjega romana Slavje nepomembnosti (2013) v češčino, kar je storil prvič po letu 1993. Prevajalka dela Anna Kareninova je za Brno Daily povedala, da je za pravilni prevod potrebovala deset osnutkov. Ko ga je januarja letos predložila Kunderi, pa so ga še dva meseca dodelovali s pomočjo njegove žene Vere, preden je izšel v tem mesecu.