Svet 24.9.2020 5:30

Na sejmu ViennaContemporary tudi Galerija P74 s tremi ustvarjalci

Dunaj, 24. septembra - V Marx Halle na Dunaju vrata odpira sejem sodobne umetnosti ViennaContemporary, kjer letos napovedujejo sodelovanje 65 galerij iz 16 držav, program pa je prilagojen omejitvam in izrednim razmeram. V sekciji Exploration (Raziskovanje) se z dialogom ustvarjalcev Milene Usenik, Tadeja Pogačarja in kolektiva Laibach Kunst predstavlja tudi Galerija P74.

Pri predstavitvi Galerije P74 gre za dialog treh vrhunskih ustvarjalcev, ki predstavljajo generacije 70., 80. in 90. let prejšnjega stoletja ter v svojem delu izpostavljajo kompleksne socialne in politične odnose, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Milena Usenik je ena od vodilnih vizualnih ustvarjalk, ki je med leti 1971 in 1976 uvedla inovativno združevanje principov optične umetnosti in pop art principov. Pop art je v Jugoslaviji nastajal v popolnoma drugačnih socialnih, družbenih in političnih razmerah kot tisti na zahodu. Ena od popularnih metod pop arta je bilo prilaščanje seksualizirane reprezentacije ženskega telesa, ki je prevladovala v podobah javnih medijev. Dela Milene Usenik predstavljajo kritiko potrošniške družbe in njene reprezentacije.

Laibach Kunst v svojih večmedijskih projektih uporablja strategije retro avantgarde. Laibach je večmedijski kolektiv, ustanovljen leta 1980. Svojo umetniško kariero so začeli kot likovni umetniki, ime Laibach in njihovi propagandni manifesti pa so vzbudili številne debate o njihovem umetniškem ter političnem pozicioniranju. V svojem delu kreativno prevprašujejo metode citiranja, prisvajanja in avtorskih pravic. Ključ do njihovih postmodernih strategij vzorčenja se najde v njihovem terminu Monumentalna Retroavantgarda, so zapisali pri zavodu.

Tadej Pogačar je ustanovitelj in direktor muzeja sodobne umetnosti P.A.R.A.S.I.T.E. Virtualno organizacijo, ki mu služi kot kritični model za analizo sistemov in njihovih institucij, je ustanovil leta 1993. Izumitelj novega parazitizma je v svojem delu bližje kulturnemu oziroma socialnemu aktivistu kot avtorju avtonomnih umetniških del. Zanima ga nedoločnost in transformativnost dominantnih družbenih sistemov. V njegovem delu prevladuje intervencionistična logika in participativnost.

Sekcijo Raziskovanje kurirata Elisa R. Linn in Lennart Wolff. Galerija P74 napoveduje še sodelovanje v spletni sekciji sejma Z - section, kjer bodo predstavljena dela skupine Small but dangers.

Sejem bo potekal do nedelje, 27. septembra.