Slovenija 24.9.2020 9:38

V Brežicah razstava treh obsavskih muzejev Sava združuje

Brežice, 24. septembra - V Posavskem muzeju v Brežicah bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Sava združuje, ki so jo skupaj pripravili trije obsavski muzeji, ob brežiškem še jeseniški Gornjesavski muzej in Zasavski muzej iz Trbovelj. Gre za skupno večzvrstno razstavo, ki jo bodo predstavili v vseh treh muzejih. V Brežicah bo na ogled do 20. maja prihodnje leto.

Brežice. Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Brežice.
Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je za STA povedala, da je izhodišče razstave in medmuzejskega sodelovanja Sava, ki na slovenskih tleh izvira in preteče svoji prvih 220 kilometrov, hkrati s svojim tokom povezuje tri muzeje, ki imajo to reko tudi v nazivu.

Razstava predstavlja prav Savo in s to osrednjo slovensko reko povezano življenje. Gornjesavski muzej na razstavi obravnava območje od njenega izvira do Ljubljane, Zasavski muzej od Litije do Radeč in Posavski muzej od Radeč do Obrežja. Razstava predstavlja regijske posebnosti in njihovo sovplivanje.

Gornjesavski muzej predstavlja Gornjesavsko dolino, kjer Sava izvira in začenja svojo pot, spomenik nepremične kulturne dediščine - fužinarsko naselje Stara Sava, pogonsko moč reke, družino Bucelleni, ki je zgradila fužino ob Savi, železarstvo in barakarsko naselje za delavce jeseniške železarne.

Zasavski muzej v treh sklopih izpostavlja Zasavje oziroma Savo kot vodno pot, prometnico, vir gospodarske dejavnosti in športno-rekreativni poligon. V Posavskem muzeju pa so se osredotočili na tri glavne sklope - na istovetnost z nazivom Posavje, na Savo kot ločnico in zgodovinsko mejo med deželama Štajerska in Krajnska, na promet in transport po Savi ter na energijo ter dobrine iz Save.

"Z razstavljenimi predmeti, arhivskim in slikovnim gradivom, želimo opozoriti ne le na pomen dediščine, ki je naša skupna, ampak tudi na družbeno odgovornost do naravnih virov."

Ob razstavi bodo izdali 24-stransko brošuro. Razstavo bodo odprli na grajskem dvorišču, poskrbeli bodo za varno udeležbo, je še dejala Černelič Krošljeva.