Slovenija 24.9.2020 10:21

Mariborski Ostržek najboljši na lutkovnem festivalu v Zagrebu

Zagreb, 24. septembra - Predstava Ostržek Lutkovnega gledališča Maribor je bila razglašena za najboljšo predstavo na letošnjem 53. mednarodnem festivalu lutkovnih gledališč (PIF) v Zagrebu, so sporočili organizatorji. Mariborski lutkarji so ob sredinem zaključku festivala prejeli glavno nagrado Milan Čečuk za najboljšo festivalsko predstavo v celoti.

Maribor. Predstava Ostržek mariborskega lutkovnega gledališča. Režiser Matteo Spiazzi in igralec Miha Bezeljak. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Predstava Ostržek mariborskega lutkovnega gledališča.
Režiser Matteo Spiazzi in igralec Miha Bezeljak.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Posebni nagradi sta končali v rokah članov tega gledališča Mihe Bezeljaka za natančno in razigrano animacijo ter Mattea Spiazzija za likovnost v predstavi Ostržek, so v sredo zvečer še objavili organizatorji PIF.

Po mnenju strokovne in otroške žirije je absolutna zmagovalka festivala predstava Flekavac mestnega lutkovnega gledališča Reka. Reški lutkarji so dobili nagrade tudi za režijo, besedilo predstave, glasbo, scenografijo in oblikovanje.

Nagrado za predstavo z najbolj humanim sporočilom pa so podelili Arielu Doronu za izraelsko-nemško predstavo Plastični junaki.

Letošnji PIF je potekal na več lokacijah v Zagrebu med 18. in 24. septembrom v skladu s priporočili epidemiologov glede covida-19. Predstavila so se gledališča iz Bolgarije, BiH, Češke, Hrvaške, Italije, Izraela, Nemčije, Poljske, Slovenije in Srbije.

Kljub vsem okoliščinam, vključno s polpraznimi dvoranami, so si nastopajoči prizadevali, da bi v njihovih predstavah prevladovali srčnost in entuziazem. "Ob raznovrstnih estetikah in intrigantnih idejah so se lutkarji spopadli tudi z resnimi družbeno-političnimi temami, ki so jih obdelali na kritičen in duhovit način. Predstave so kazale trdno enotnost in radost (so)igre, animatorji pa so znova pokazali, da lutka resnično ima dušo," je še zapisala žirija.