Svet 24.9.2020 10:15

Umrla francoska šansonjerka Juliette Greco

Pariz, 24. septembra - Na svojem domu v Parizu je v sredo umrla legendarna francoska pevka šansonov in igralka Juliette Greco, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njena družina. T.i. črna muza pariških eksistencialistov povojnega obdobja je bila stara 93 let. Pozornost je vzbudila pred skoraj 70 leti z interpretacijo pesmi Je hais les dimanches.

Nemčija, Hamburg. Na svojem domu v Parizu je umrla legendarna francoska pevka šansonov in igralka Juliette Greco, stara 93 let. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Hamburg.
Na svojem domu v Parizu je umrla legendarna francoska pevka šansonov in igralka Juliette Greco, stara 93 let.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Juliette Greco se je rodila leta 1927 v francoskem Montpellieru, kjer je odraščala pri starih starših. Med drugo svetovno vojno je bila krajši čas zaprta v gestapovskem zaporu, leta 1946 pa je v pariški četrti Saint-Germain-des-Pres odprla lokal Tabou, kamor so zahajali številni literati in filozofi, med drugim tudi Albert Camus in Jean-Paul Sartre. Prva besedila za pesmi ji je predlagal prav Sartre.

Na vrhuncu svoje pevske kariere je bila v 50. letih minulega stoletja, ko je v Franciji veljala za eno najbolj priljubljenih pevk. Najbolj poznani so bili njeni šansoni, ki so jih zanjo pisali šansonjerji, kot sta Jacques Brel in Georges Brassens. Interpretirala je tudi besedila avtorjev, kot so Francoise Sagan, Jacques Prevert, Francois Mauriac in Albert Camus.

V svoji dolgi karieri je izdala skoraj 30 albumov, zadnjega z naslovom Merci leta 2015. Kariero je zaključila po možganski kapi leta 2016, navaja britanski The Guardian. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so jo poleg naziva črna muza klicali še dama v črnem, saj je bil njen zaščitni znak črna barva, in velika dama šansona.

Juliette Greco se je uveljavila tudi kot igralka, med drugim je leta 1957 zaigrala v filmu, ki je nastal po predlogi romana Ernesta Hemingwaya Sonce vzhaja in zahaja. Film je režiral Henry King. Poročena je bila z igralcema Philippeom Lemaireom in Michelom Piccolijem ter nato s pianistom Gerardom Jouannestom do njegove smrti leta 2018.

Svoj 80. rojstni dan je praznovala na koncertih v pariškem gledališču Chatelet. Že takrat je dejala, da je presenečena, "da je še živa, in osupla, da je še strahotno živahna".

Ob njeni smrti je francoski predsednik Emmanuel Macron na Twitterju zapisal, da je bila Juliette Greco "eleganca in svoboda" ter da je "muza Saint-Germain-des-Pres nesmrtna", še poroča dpa.