Slovenija 25.9.2020 5:00

Andreju Rozmanu Rozi bodo v Murski Soboti podelili 24. večernico

Murska Sobota, 25. septembra - V okviru literarnega festivala Oko besede, ki se je začel v četrtek, bodo ob 19. uri v murskosoboškem Gledališču Park podelili 24. nagrado večernica za najboljše mladinsko delo v preteklem letu. Prejemnik letošnje večernice je Andrej Rozman Roza za pesniško zbirko Rimuzine in črkolazen, kjer se je vrnil k jezikovnemu nonsensu.

Ljubljana. Pisatelj, pesnik, prevajalec in igralec Andrej Rozman Roza. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj, pesnik, prevajalec in igralec Andrej Rozman Roza.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Rozman Roza se z zbirko Rimuzine in črkolazen, ki je izšla pri Mladinski knjigi, vrne k jezikovnemu nonsensu: pesem se izroča čisti jezikovni igri izmišljanja nenavadnih tvorjenk, ustvarjanja rim, iskanja besede v besedi, preobražanja slovničnih pravil in povezovanja enakozvočnic, piše v utemeljitvi.

Pogost je tudi predstavni nonsens kot spreminjanje razmerij med predmeti in osebami, aliteracijsko lepljenje besed in igra s stalnimi besednimi zvezami, ki se preoblikujejo v daljše pripovedne pesmi. Ta vrsta poezije prevladuje v sklepnem delu zbirke - inovativne teme v tem delu so vprašanja prevzemanja tujih besed, pomen pogovora in že v prejšnjih zbirkah značilen upor zoper pravila, ki je dosežen z nenavadnimi preobrati pesemske zgodbe in medbesedilnimi navezavami.

Nekatera sklepna besedila upesnjujejo sodobne razvade in negativne človeške lastnosti, druga se vrnejo k igri s črkami in besedami - pesniška zbirka zaokroženo nadgrajuje prepoznavno poetiko igrivega upora zoper pravila in zagovarja svobodo ustvarjalnosti, še piše v utemeljitvi.

V intervjuju za Večer je letošnji nagrajenec razkril, da se je "s pisanjem za otroke vsaj za nekaj časa izpraznil, tako da so Rimuzine in črkolazen mogoče moja zadnja knjiga, ki bi lahko dobila večernico, in sem je zato dodatno vesel". "Pred dvema letoma sem veliko pisal za teatre, sedem premier sem imel, in sem se malo skuril, tako da sem računal, da bom nekaj časa bolj nastopal kot pisal, a zdaj zaradi korone nimam niti nastopov," je še dejal.

Letos so bili za večernico nominirani še zgodovinsko-pustolovski roman Pobeg Igorja Karlovška, knjiga Si že kdaj pokusil luno? Boštjana Gorenca - Pižame, zbirka pesmi Babica za lahko noč Vinka Möderndorferja in zbirka kratkih zgodb Timbuktu Timbuktu Petra Svetine.

Petčlansko žirijo, ki je prvotno izbirala med 39 deli, so sestavljali predsednik Igor Saksida, Kaja Bucik Vavpetič, Dragica Haramija, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali.

Nagrado Večernica časnika Večer so v preteklosti med drugim prejeli Tone Pavček, Desa Muck, Janja Vidmar, Feri Lainšček in Slavko Pregl.

Festival Oko besede, ki je srečanje slovenskih mladinskih pisateljev, bo potekal do sobote.