Svet 25.9.2020 6:00

Oktobra premiera filma po romanu Življenje pred seboj s Sophio Loren

Rim, 25. septembra - Italijanska oskarjevka Sophia Loren se po 11 letih premora pri 86 letih vrača na filmska platna. Zaigrala je v novi filmski priredbi romana Življenje pred seboj Romaina Garyja, ki ga je v produkciji Netflixa režiral njen sin Edoardo Ponti. Premiera V Rimu je napovedana oktobra.

Sophia Loren igra protagonistko, gospodično Roso, ki je preživela holokavst. Sedaj v svojem skromnem stanovanju v Bariju skrbi za otroke prostitutk. V svoj dom sprejme tudi 12-letnega Senegalca Moma, ki jo je poprej okradel. Rosa in Momo skupaj premagujeta osamljenost in ustvarita svojevrstno družino, navaja britanski The Guardian.

To bo drugi film po Garyjevi mednarodni uspešnici. Prvi, v katerem je protagonistko odigrala Simone Signoret, je na filmska platna prišel leta 1977. Premiera najnovejše priredbe, katere scenarij podpisujeta Ponti in Ugo Chiti, bo oktobra v Rimu, mesec kasneje, 13. novembra, pa bo film na ogled na platformi pretočnih vsebin Netflix.

Sophia Loren je prvega oskarja prejela leta 1961 za vlogo v filmu Dve ženski, častnega oskarja za življenjsko delo je prejela leta 1991.

Kot je povedala, se je razveselila vloge lika, ki jo spominja na lastno mamo. S sinom je sicer pred tem sodelovala že dvakrat, nazadnje leta 2002 v filmu Between Strangers.

Edoardo Ponti je igralkin drugi sin z režiserjem Carlom Pontijem, s katerim je bila poročena med letoma 1966 in 2007, do njegove smrti. Ponti je svojo mamo po pisanju portala Deadline označil kot "trdoživo osebo, čistokrvno v najboljšem pomenu besede".

Namignil je, da ji bo vloga omogočila, da pokaže doslej neopažene igralske sposobnosti. "Nikoli ni igrala vloge, kjer bi se njenemu liku pomračil um, kjer bi psihično ohromel," je dodal 46-letni Ponti.

Igralka je nazadnje nastopila leta 2010 v biografskem TV filmu Moja hiša je polna ogledal. Leto prej je igrala mamo Daniela Daya Lewisa v filmu Devet, ki temelji na delno avtobiografskem filmu Federica Fellinija Osem in pol iz leta 1963. Sophia Loren je Felliniju malo pred njegovo smrtjo leta 1993 izročila častnega oskarja, še piše The Guardian.