Svet 26.9.2020 6:00

Botticellijeva slika na dražbo za najmanj 80 milijonov dolarjev

New York, 26. septembra - Slika italijanskega renesančnega slikarja Sandra Botticellija, na kateri je upodobljen mladenič s podobo v okroglem okvirju v rokah, bo na januarski dražbi avkcijske hiše Sotheby's ponujena po izklicni ceni 80 milijonov dolarjev. Slika velja za eno najpomembnejših renesančnih del v zasebni lasti, v minulih 50 letih je bila na ogled v več muzejih.

Slika z angleškim naslovom Young man holding a roundel je eden od nekaj deset še obstoječih Botticellijevih portretov. Naslikana je bila v 70. ali 80. letih 15. stoletja, v zasebni lasti pa je, vse odkar jo je v 18. stoletju kupil britanski aristokrat. Sedanji anonimni lastnik je sliko pred časom kupil za milijon ameriških dolarjev, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko pri Sotheby's na januarski dražbi iztržili več kot 100 milijonov ameriških dolarjev, glede na to, da je bila lani slika francoskega impresionista Claudea Moneta prodana za 110,7 milijona dolarjev.

Sandro Botticelli (1445-1510) se je rodil v Firencah. Najprej se je učil zlatarske obrti. Kot slikar se je zgledoval pri Filippu Lippiju in Masacciu, predvsem glede natančnega podajanja svetlobe in senc, a je bil sam še bolj natančen. Od leta 1470 je imel svojo delavnico. Veliko je ustvarjal za Medičejce, leta 1481 pa je na povabilo papeža Siksta IV. odšel v Rim in slikal v Sikstinski kapeli. Od leta 1482 je ponovno delal v Firencah.

Pod vplivom italijanskega meniha in reformatorja Girolama Savonarole je okrog leta 1491 prenehal obdelovati antične motive, nekaj slik je celo zažgal. Po Savonarolovi smrti je slikal le še v mračnem asketskem slogu. Zadnja leta je preživel v dolgovih in telesno povsem oslabljen. Med njegovimi najbolj poznanimi deli sta Alegorija pomladi in Rojstvo Venere.