Na hitro prelistano 26.9.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 26. septembra - Pri Beletrini je izšla knjiga V besedah, ki je osebni poklon Danetu Zajcu (1929-2005) ob 15-letnici njegove smrti in lanskoletni 90-letnici rojstva. Pri Založbi ZRC je izšla znanstvena monografija Grad Turjak v dveh delih, Mladinska knjiga pa je izdala novo knjigo Urške Fartelj z naslovom 220 stopinj poševno.

Ljubljana. Kuharska knjiga Urške Fartelj z naslovom 220 stopinj poševno. Foto: STA

Ljubljana.
Kuharska knjiga Urške Fartelj z naslovom 220 stopinj poševno.
Foto: STA

Ljubljana. Prvi del monografije z naslovom Grad Turjak. Foto: STA

Ljubljana.
Prvi del monografije z naslovom Grad Turjak.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Daneta Zajca z naslovom V besedah. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Daneta Zajca z naslovom V besedah.
Foto: STA

Ljubljana. Drugi del monografije z naslovom Grad Turjak. Foto: STA

Ljubljana.
Drugi del monografije z naslovom Grad Turjak.
Foto: STA

V BESEDAH - OSEBNI POKLON DANETU ZAJCU

Knjigo sta zasnovala Jerneja Katona Zajc in Aleš Šteger, ki v uvodu pojasni, da sta pesnikov portret ustvarila "skozi izvirna besedila in neke vrste zasebni, intimni Zajčev besednjak". Knjiga obsega 17 poglavij, ki si sledijo kronološko, od Zajčevega otroštva do zrelih let, pri čemer so poglavja razdeljena na tematske sklope. Te določajo ključne besede oziroma gesla (na primer belo, kepa pepela, ogenj, misel, voda, reka), ki najbolj zaznamujejo posamezno Zajčevo življenjsko in ustvarjalno obdobje.

Knjiga tako zajema vse vidike njegovega delovanja, saj poleg odlomkov iz pesmi in iger vključuje tudi predavanja, intervjuje, eseje, izjave v medijih, pričevanja sodobnikov itd., prinaša pa tudi še nekaj neobjavljenih del. V besedah tako ponuja poglobljen pregled Zajčevega opusa in nam ustvarjalca hkrati približa kot človeka, so zapisali pri založbi.

GRAD TURJAK - ENA NAJBOLJ PREPOZNAVNIH GRAJSKIH ARHITEKTUR V SLOVENSKEM PROSTORU

Interdisciplinarno zasnovana monografija predstavlja turjaški grad kot eno najpomembnejših in najbolj prepoznavnih grajskih arhitektur v slovenskem prostoru pa tudi v širši regiji. Obravnavane so zgodovinske okoliščine nastanka grajske stavbe v srednjem veku in najstarejše omembe gradu v zgodovinskih virih, rodbina Auersperg kot edina lastnica gradu v vsej njegovi dolgi zgodovini, stavbni razvoj gradu do današnjega časa, njegova nekdanja oprema ter usoda stavbe med drugo svetovno vojno in po letu 1945.

Podrobno so predstavljeni tudi okolica gradu, trg Turjak, bližnja cerkev sv. Ahaca, turjaški arhiv in njegovi slovenski dokumenti, nastanek župnije Turjak ter vpetost gradu in njegovih nekdanjih prebivalcev v lokalno skupnost in njen zgodovinski spomin. Poglobljeno napisani prispevki so obogateni s slikovnim gradivom, ki v veliki meri izhaja iz zasebnih arhivov, piše na spletni strani ZRC SAZU.

Grad Turjak je druga knjiga v zbirki Castellologica Slovenica, ki je skupni projekt Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU in Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU.

220 STOPINJ POŠEVNO - PREPROSTO IN SVEŽE VSE LETO

Urška Fartelj, avtorica izjemno priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno in večkrat ponatisnjene istoimenske kuharice, je pripravila novo kuharsko knjigo 220 stopinj poševno - Preprosto in sveže vse leto z več kot 120 novimi recepti. V njih se Urška vrača nazaj k naravi, letnim časom in dragoceni kulinarični dediščini svojih staršev, so zapisali pri založbi.

Kot so še zapisali, so v knjigi recepti za jedi od zajtrkov, malic, kosil pa vse do sladic, ki sledijo letnim časom. V njej nam avtorica pokaže tudi, kako shranimo darove narave, da bodo pri roki v hladnejših mesecih, spečemo dišeč kruh in obložimo praznično mizo. Vse to ob čudovitih fotografijah, kot smo jih pri njej vajeni.