Slovenija 28.9.2020 8:00

Slavje 110. obletnice Kosmačevega rojstva s knjigo Lovim pomladni veter

Ljubljana, 28. septembra - Mineva 110 let od rojstva slovenskega klasika Cirila Kosmača, ki je podpisal velika literarna dela, kot so Pomladni dan, Balada o trobenti in oblaku in Tantadruj. Ob obletnici rojstva in tudi letošnji 40. obletnici Kosmačeve smrti so pri Beletrini izdali knjigo pisateljevih doslej knjižno neobjavljenih novel Lovim pomladni veter.

Ljubljana. Pisatelj Ciril Kosmač. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Ciril Kosmač.
Foto: STA
Arhiv STA

Pisatelj Ciril Kosmač (1910-1980) sodi po mnenju domačih poznavalcev literature med najvidnejše književnike minulega stoletja. Pisati je začel sredi 30. let, ko je slovensko literaturo določal socialni realizem. V književnost se je vključil s kratko pripovedno prozo, kateri je ostal zvest ves čas svojega ustvarjanja.

V svoj prozni svet, ki ga je pogosto umestil v Tolminsko, je Kosmač vedno vnašal občečloveška, usodnostna vprašanja o posameznikovi svobodi ter smislu življenja in smrti. Po svoji povojni noveli Očka Orel je napisal scenarij za prvi slovenski umetniški film Na svoji zemlji (1948), ki ga je režiral France Štiglic. Kosmač je podpisal tudi scenarija po novelah Balada o trobenti in oblaku in Tistega lepega dne.

Med Kosmačeva najbolj poznana dela sodijo zbirke novel Sreča in kruh, Iz moje doline, V gaju življenja in njegov edini roman Pomladni dan, ki pomeni najizrazitejši povojni premik iz socialnega realizma v intimizem. Literarni teoretiki se strinjajo, da predstavlja Kosmačevo delo posebno umetniško pisavo, ki je posodobila slovensko prozo.

Ob letošnjem dvojnem Kosmačevem jubileju pa so pri Beletrini izdali obsežno knjigo Lovim pomladni veter, ki sta jo uredila Andraž Gombač in pisateljeva hči Nanča Kosmač Kogej. V njej je zbranih 33 novel, ki jih je Kosmač od zgodnjih 30. do konca 50. let objavil le v časopisih in revijah.

Gombač je ob izidu knjige za STA dejal, da je ljubiteljem Kosmačevega dela v knjigi dobro znana novela Gosenica s spomini na rimsko ječo, zdaj pa je tu še več zgodb, v katerih živo pripoveduje o svojem jetništvu v Gorici in Kopru ter prvem tržaškem procesu, na katerem je bil z 19 leti najmlajši med obtoženci. Po nočnem begu čez rapalsko mejo je v emigrantskem tisku pričal tudi v imenu v Bazovici ustreljenih tovarišev.

Knjiga prinaša še doslej neznane spomine na pisateljeva težka begunska leta v Sloveniji in Evropi, zaokrožajo pa jo novele o partizanskem boju in zmagi nad nacifašizmom. "Niz 33 besedil se sklene svetlo. Kosmač je prestal hude preizkušnje, a ni mračen pisatelj, nasprotno. To je knjiga upora in upanja," je poudaril Gombač.

Po več izpeljanih predstavitvah bosta Gombač in pisateljeva hči knjigo ob današnji obletnici predstavila v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu, 3. oktobra pa bo sledila še predstavitev na Kosmačevi domačiji v Bukovci na Slapu ob Idrijci. "Zgodbe o fašističnem nasilju, uporu pokončnih Primorcev in še marsičem bodo tako zazvenele tam, kjer se dejansko dogajajo, in situ," so navedli pri založbi.