Svet 29.9.2020 5:00

Nizozemski muzej omogoča zasebni ogled Vermeerjeve mojstrovine

Haag, 29. septembra - V Muzeju Mauritshuis v Haagu so se v času covida-19, ki od muzejev zahteva čim večjo inovativnost, domislili, da goste pritegnejo s posebno ponudbo. Vabijo jih namreč, da sami preživijo deset minut v družbi mojstrovine nizozemskega baročnega slikarja Johannesa Vermeerja z naslovom Pogled na Delft, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Nizozemska, Haag. Muzej Mauritshuis v Haagu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Haag.
Muzej Mauritshuis v Haagu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Haag. Muzej Mauritshuis v Haagu. Foto: Xinhua/STA

Nizozemska, Haag.
Muzej Mauritshuis v Haagu.
Foto: Xinhua/STA

Vermeer je na sliki Pogled na Delft (View of Delft), nastali okoli leta 1660, upodobil svoje rojstno mesto. Ujel ga je v jutranjem svitu, zaradi česar krajina slovi po dramatičnemu svetlobnemu učinku. Pogled na Delft je francoski pisatelj Marcel Proust označil kot "najlepšo sliko na svetu".

Mojstrovina je sicer širši javnosti redko na ogled. Direktorica haaškega muzeja Martine Gosselink je dejala, da gre za fascinantno sliko, ki se opazovalca dotakne, za sliko posebnega žara.

Obiskovalci muzeja si lahko posebno vstopnico za to, da bi žar slike občudovali sami, preko spleta priskrbijo vse do 3. januarja.

V Muzeju Mauritshuis sicer hranijo bogato zbirko del nizozemskih in flamskih slikarjev, med drugim tudi Vermeerjev znani portret Dekle z bisernim uhanom, še navaja dpa.