Slovenija 30.9.2020 0:30

V Narodni galeriji Tizian, Tintoretto, Rubens in drugi mojstri iz praške Pinakoteke

Ljubljana, 30. septembra - V Narodni galeriji bodo nocoj odprli razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Na ogled bo 46 umetnin iz zbirke, ki temelji na zbiralni vnemi cesarja Rudolfa II. Do 3. januarja bo mogoče videti dela velikih slikarskih imen Tiziana, Tintoretta, Veroneseja in Rubensa, zgodnjih nizozemskih mojstrov ter drugih avtorjev.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Galerija slik Praškega gradu sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij vse do danes. Nekateri predmeti iz zbirke cesarja Rudolfa II. so sicer danes deli drugih zbirk, tudi zasebnih.

Izbor del, ki ustreza prostorskim razmeram Narodne galerije, zajema najboljša dela in kaže tudi ustrezen prerez likovne zbirke Rudolfa II., so naredili lani v Pragi. Dela, ki so v zasebni lasti, bodo v Ljubljani predstavljena z reprodukcijami, saj se je lastnik zaradi covida-19 odločil, da ne bo potoval.

Razporeditev so zasnovali deloma kronološko, deloma bodo umetnine združene po slikarskih šolah - italijanska in nemška šola, nizozemska dela. V osrčju prostora pa bodo zbrane umetnine, ki so bile Rudolfu II. najljubše.

Rudolf II. Habsburški (1552-1612), ogrski in češki kralj ter od leta 1576 cesar Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti, je veljal za strastnega zbiratelja. Svojo rezidenco je preselil z Dunaja v Prago. V njegovi galeriji je bilo približno 3000 slik, v t. i. kabinetu umetnin pa je med drugim oblikoval zbirko dragocenega nakita, iluminiranih rokopisov, naravnih posebnosti, medicinskih pripomočkov in tehničnih dosežkov.