Svet 30.9.2020 12:49

Filma Oroslan in Oče nagrajena na festivalu v Leskovcu

Leskovac, 30. septembra - Na mednarodnem filmskem festivalu v srbskem Leskovcu je Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina prejel glavno nagrado v sekciji Neodvisni film. Glavna festivalska nagrada Živojina Žika Pavlovića pa je pripadla slovenski manjšinski koprodukciji Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Mednarodni filmski festival je v Leskovcu potekal od petka do torka, deloma v živo, deloma pa na spletni platformi. Na podelitvi nagrad je bil film Oroslan scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina v produkciji Staregare nagrajen v sekciji Neodvisni film.

Zgodba filma, ki je nastala po kratki zgodbi Zdravka Duše, pripoveduje o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

Kot so sporočili s SFC, je žirija v utemeljitvi nagrade zapisala, da Oroslan z briljantnim konceptom, domiselno formo in duhovito realizacijo ter z originalnostjo izstopa v regionalni kinematografiji, s svojo kakovostjo pa si zasluži pomembno mesto tudi na zemljevidu evropskega filma. "Vizualna podoba in snemanje na filmski trak prispevajo k brezčasnemu vtisu filma, ki s svojo avtorsko svobodo mogoče bolj pripada zlati dobi filmske umetnosti v 60. in 70. letih, kot pa današnjemu času," še piše v utemeljitvi.

Glavna festivalska nagrada Živojina Žika Pavlovića pa je pripadla že na več mednarodnih festivalih nagrajenem filmu Oče srbskega režiserja Srdana Golubovića. Gre za srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosansko koprodukcijo, slovenski koproducent pa je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film prinaša zgodbo očeta, ki se po obupanem dejanju žene znajde v boju z oblastmi za svoja otroka.

Žirija je v svoji obrazložitvi po zapisu SFC navedla, da Golubović skozi potovanje junakov v boju za svojo družino natančno prikazuje krutost našega sveta. "Intimen in družbeno posvečen, boleče realističen in poetičen film problematizira vprašanje moči posameznika v sedanjem trenutku," je dodano.

Slovenska javnost si bo film Oče kmalu lahko ogledala v sklopu festivala Poklon viziji, nato pa še v programu Liffe pred Liffom in na Festivalu slovenskega filma, Oroslan pa bo v sklopu cikla sodobnega slovenskega filma Televizije Slovenija prikazan 10. oktobra.

Poleg Oroslana in filma Oče so bili na 13. festivalu filmske režije Liffe v Leskovcu prikazani še naslednji slovenski filmi: italijansko-slovensko koprodukcija Igor in Rosa slovenske režiserke Katje Colja, Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca, Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske in Človek s senco režiserke Eme Kugler, so še sporočili s SFC.