Slovenija 7.10.2020 8:00

V središču letošnjega festivala stripa Tinta razstavni projekti

Ljubljana, 7. oktobra - V Ljubljani se danes začenja mednarodni festival stripa Tinta, ki bo tudi tokrat odkrival in raziskoval sodobne slovenske ter tuje stripovske ustvarjalnosti. Letošnji program, ki je po obsegu dogodkov primerljiv minulim festivalskim izdajam, v fokus postavlja četverico razstav odličnih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Ljubljana. Lanskoletni festival stripa Tinta. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lanskoletni festival stripa Tinta.
Foto: STA
Arhiv STA

Ob razstavah bo festival ponudil pogovore, delavnice, program za otroke in sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška, Tinta pa se bo tudi letos "razlila" še v Maribor, Koper in Kranj.

"Kljub zagatam in novim izzivom organizatorjev kulturnih dogodkov ter dodatnemu delu pri iskanju možnosti za izvedbo zastavljenih programov in vsebin, še posebej tistih, vezanih na goste in umetnike iz tujine, festival Tinta ostaja zavezan svojemu poslanstvu," je za STA povedala vodja projekta in koordinatorka programa Tanja Skale iz Kina Šiška.

"Tudi letos festival namenja pozornost tako predstavitvi aktualne domače stripovske produkcije, kot izmenjavi ter medsebojnem spoznavanju mednarodnih in slovenskih stripovskih ustvarjalcev ter stiku med ustvarjalci in občinstvom, četudi z nekaj distance in ob upoštevanju vseh opozorilnih zapovedi. Prav srečanja v živo, izmenjava izkušenj in znanja v obliki delavnic in predavanj ter širjenje navdušenja ob dosežkih stripovske umetnosti so temelj festivala," je dodala.

Obseg festivalskih dogodkov po besedah Tanje Skale ostaja primerljiv minulim izdajam, so pa letos večjo pozornost namenili razstavnim projektom, ki si jih bo mogoče ogledati še po koncu festivala; ta bo potekal do 11. oktobra.

V središču programa so štiri razstave. Galerija Equrna bo ob izidu slovenskega prevoda knjige Fuč fuk ter obisku avtoric Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou gostila razstavo izvirnih risb iz omenjenega stripa, danes pa bo potekal tudi pogovor z avtoricama "zbirke stripovskih anekdot o zgrešenih seksualnih srečanjih", piše na spletni strani festivala.

Komikaze, mreža za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa iz Hrvaške, bo v galeriji DobraVaga na ogled premierno postavila novo različico razstavnega projekta Femicomix, s katerim poudarja moč in potencial ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu. S stripi, plakati in izborom drugih likovnih del se bo predstavilo osem hrvaških umetnic mlajše in srednje generacije. Razstavo bodo odprli drevi.

V četrtek bodo v galeriji Vodnikove domačije odprli skupinsko razstavo Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova. Razstava se posveča sodobni slovenski stripovski produkciji, ki črpa iz bogate zakladnice ljudskega slovstva in je večinoma namenjena otroški publiki. Na ogled bodo originali deveterice domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih stripi po motivih ljudskih pravljic in basni so v knjižni obliki izšli pod okriljem Stripburgerja.

V fokusu letošnjega festivala pa je tudi eden najvplivnejših francoskih stripovskih avtorjev zadnjih treh desetletij Lewis Trondheim. Tako bosta v petek Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in Zavod Stripolis v MSUM predstavila kombinirano razstavo Trondheima ter devetih slovenskih striparjev srednje generacije - Mateja De Cecca, Mihe Hančiča, Tanje Komadine, Davida Krančana, Izarja Lunačka, Ivana Mitrevskega, Sanje Pocrnjić, Aje Sredanović in Igorja Šinkavca.

Mojstrske delavnice in pogovore z ustvarjalci v sklopu sobotnega sejma v Kinu Šiška bodo v živo predvajali na Facebook strani festivala, posnetki bodo kasneje dostopni v arhivu.

"Ker strip primarno vendarle živi v knjižni obliki, se nadejamo, da bomo s promocijo kakovostnih slovenskih izvirnih in prevedenih stripovskih izdaj, ki zajemajo širok spekter tematik in zvrsti, bralce različnih starosti in okusov spodbudili, da večkrat posežejo po stripih ter na ta način podprejo tako njihove ustvarjalce kot založnike. Vsekakor pa bi si strip zaslužil tudi večjo dostopnost v knjižnicah, knjigarnah ter šolskih kurikulih, pa tudi več prostora v medijih," je za STA še povedala Tanja Skale.