Slovenija 3.10.2020 7:45

Festival glasbe in založništva Tresk letos na Stritarjevi ulici

Ljubljana, 3. oktobra - Festival glasbe in založništva Tresk, ki ga organizira Radio Študent, bo letos zaradi razrednih razmer potekal v nekoliko drugačni obliki. Tradicionalno sejmišče domačih glasbenih založnikov bodo odprli danes med 10. in 16. uro, postavljeno pa bo v osrčju Ljubljane na Stritarjevi ulici, kjer napovedujejo tudi glasbeno presenečenje.

Na sejemskem delu festivala, 11. po vrsti, bo sodelovalo več kot 15 domačih založb in prodajalcev plošč, kot so Celinka, DeepEnd, Ente Tapes, Kamizdat, KAPA Records, Založba Klopotec, Moonlee Records, Muzofil, phi, ŠKUC Magnus, ŠOP Records, Štrigon Records, TRITE, ZARŠ Records, Zavod Sploh in Zavod Orbita. Dogodek bo potekal v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so sporočili z radia.

Festival Tresk na osrednjem sejmišču vsako leto na enem mestu združi široko paleto domače in regionalne glasbeno-založniške scene. Poleg sejmišča bo danes zadnji dan, ko si bo mogoče ogledati razstavo nagrajenih del in finalistov vizualnih natečajev festivala, ki je od 25. septembra na ogled v galeriji DobraVaga.

Natečaji poskrbijo za vsakoletno izpostavitev izbranih vizualnih del, ki so tako ali drugače povezana z glasbenim založništvom. S petimi kategorijami vzpodbujajo prepoznavanje pomembnosti kakovostno oblikovanih fizičnih nosilcev dejavnosti glasbenega založništva, njihovega promocijskega materiala in dokumentacije glasbenih dogodkov.

Zmagovalna dela je izbrala žirija ustvarjalcev z lokalne scene, in sicer za oblikovanje podobe albuma, plakat glasbenega dogodka, celostno najbolj inovativni pristop k oglaševanju in oblikovanju dogodka, fotografije s koncertnih prizorišč, klubskih odrov in zaodrja ter glasbene videospote neodvisnih produkcij.

V galeriji Fotografija bo z današnjim dnem na ogled samostojna razstava zmagovalca v kategoriji fotografije koncertnega dogodka Nika Erika Neubauerja, v tednu pred sejmom pa so v radijskem programu pripravili še studijske nastope Stennyja, Persian Empire, Gala Furlana, ujme in drugih.