Svet 3.10.2020 5:30

Vrata po koronski krizi ponovno odpira newyorški muzej Guggenheim

New York, 3. oktobra - Kot zadnja od velikih newyorških razstavnih hiš bo danes po skoraj sedemmesečnem premoru svoja vrata za obiskovalce odprl muzej Guggenheim. Ob ponovnem odprtju bo muzej v Centralnem parku na Manhattnu med drugim prikazal razstavo abstraktnih ekspresionističnih del in mural ameriškega umetnika iz prve polovice 20. stoletja Jacksona Pollocka.

ZDA, New York. Guggenheimov muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Guggenheimov muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Poleg tega bo mogoče videti razstavo Countryside, the Future, ki jo je februarja zasnoval priznani nizozemski arhitekt Rem Koolhaas. Tedaj so jo tudi odprli, zdaj pa so jo v slavni muzejski rotundi podaljšali do februarja prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obiskovalci morajo vstopnice za muzej rezervirati prek spleta, v razstavnih dvoranah pa se lahko giblje manj ljudi. Zapovedane so tudi higiena, razdalja in maske.

Muzeje v New Yorku, ki so bili večinoma zaprti od marca, so uradno lahko ponovno odprli konec avgusta pod strogimi ukrepi. To so med drugim že storili Metropolitanski muzej, muzej Whitney in Muzej sodobne umetnosti (MoMA). Koronakriza je sicer močno prizadela kulturno industrijo velemesta, ki je bilo spomladi eno od svetovnih žarišč epidemije.