Svet 5.10.2020 5:30

Izbrisana režiserja Mazzinija na Festivalu balkanskega filma v Rimu

Rim, 5. oktobra - Film Izbrisana scenarista in režiserja Mihe Mazzinija bodo prikazali na Festivalu balkanskega filma v Rimu. Namen festivala, ki bo potekal od 8. do 11. oktobra v kinu Casa del Cinema, je italijanskemu občinstvu približati izjemno dediščino balkanske kinematografije, ki je med najbolj raznolikimi v Evropi.

Ljubljana. Scenarist in režiser Miha Mazzini. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Scenarist in režiser Miha Mazzini.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival je namenjen tudi spodbujanju sodelovanja filmskih centrov Albanije, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Severne Makedonije, Črne gore in Slovenije pri predlogih za ustanovitev novih italijanskih in balkanskih javnih skladov, ki sta jih pripravila italijansko ministrstvo za kulturo ter Nacionalno združenje kinematografskega, avdiovizualnega in multimedijskega sektorja (ANICA), so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za skupno večstransko zavezo, ki spodbuja sodelovanje in koprodukcije v kinematografiji v okviru zanesljive vseevropske kakovosti in procesov vključevanja.

Film Izbrisana bo na sporedu 11. oktobra ob 19. uri, festival pa bo odprl dokumentarni film Medena dežela Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova, ki je bil nominiran za številne nagrade.

Film Izbrisana prinaša zgodbo samske mamice Ane, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih minulega stoletja na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice.

Protagonistka filma Judita Franković Brdar je na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

Mednarodno premiero je Izbrisana doživela leta 2018 v tekmovalnem programu filmskega festivala Black Nights v Talinu.

Program Festivala balkanskega filma vključuje izjemne filme, kot so grški film Defunct v režiji Zachariasa Mavroeidisa, Glas Ognjena Sviličića, ki je koprodukcija Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije, Oče Kristine Grozeve in Petra Valchanova, ki je bolgarsko-grška koprodukcija ter Rounds Stephana Komandareva, ki je koprodukcija Bolgarije, Francije in Srbije.

Na programu pa sta tudi filma Grudi Marije Perović (Črna gora, Hrvaška, Srbija) in Ritratto incompiuto di Clara Bellini Namika Ajazija (Albanija, Italija).

Na festivalu bodo prikazali tudi film Il Generale dell'Armata Morta v režiji Luciana Tovolija, italijansko-francosko koprodukcijo iz leta 1984, ki ji bo sledil pogovor z režiserjem. Napovedujejo tudi poseben dogodek v spomin na režiserja Gjergja Xhuvanija s projekcijo njegovega zadnjega filma Moje jezero, ki je koprodukcija Albanije, Hrvaške, Kosova in Severne Makedonije) ter dogodek na temo kinematografija in družba na Balkanu.

Festival organizira združenje Associazione Occhio Blu - Anna Cenerini Bova v sodelovanju in s podporo italijanskega ministrstva za kulturo ter združenja ANICA.