Svet 7.10.2020 6:00

Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče v tekmovalnem programu CinEasta

Luxembourg, 7. oktobra - Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča in manjšinska koprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića sta se uvrstila v tekmovalni program Srednje in vzhodnoevropskega filmskega festivala v Luksemburgu CinEast. Na 13. izdaji festivala, ki bo ponudil okoli 110 projekcij, bodo prikazali tudi film Metoda Pevca Jaz sem Frenk.

Festival bo pod naslovom Sejanje prihodnosti: Naš planet in družba na razpotju na letošnji hibridni izdaji ponudil razmislek o nevzdržnosti človeškega odnosa do okolja ter socialnih in ekonomskih modelov. Prvič bodo na festivalu predvajali tudi filme iz Belorusije. Večina filmov bo na voljo tudi na posebni spletni VOD festivalski platformi, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Slovensko-italijanska koprodukcija Zgodbe iz kostanjevih gozdov v produkciji Zavoda Nosorogi je nastajala med letoma 2012 in 2019. Prvenec mladega režiserja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Nedavno je prejel še novi mednarodni priznanji: nagrado žirije na filmskem festivalu v Nari na Japonskem in posebno omembo na 25. festivalu novega filma v Splitu, so spomnili v SFC.

Film, v katerem v glavnih vlogah igrajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof, skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. Svetovno premiero je imel na lanskem 44. filmskem festivalu v Torontu, po Luksemburgu pa pot nadaljuje po festivalih na Poljskem, v Nemčiji in v Peruju. Na Televiziji Slovenija si ga bo mogoče ogledati 17. oktobra.

Oče je srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Scenarij sta napisala Golubović in Ognjen Sviličić. V filmu igrajo Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević.

Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije, kmalu zatem na FESTu še nagradi Fedeora in nagrado občinstva, igralec Bogdan nagrado za najboljšo igro. Sledila je še nagrada občinstva in za najboljšega igralca manjšinske koprodukcije na filmskem festivalu v Pulju, vmes pa se je uvrstil še v izbor za evropsko filmsko nagrado. Režiser je tudi letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina in osrednji gost pravkar potekajočega festivala Poklon viziji. Film bo 10. oktobra v tekmovalnem programu prikazan na 23. Festivalu slovenskega filma v Kinu Komuna.

Poleg omenjenih filmov v tekmovalnem programu bodo v Luksemburgu prikazali še tranzicijsko zgodbo o najdenih milijonih in politični ideologiji Jaz sem Frenk, ki sicer na male ekrane Televizije Slovenija prihaja 16. oktobra. V sklopu fotografske razstave pa bodo na ogled tudi dela dveh slovenskih fotografov Matjaža Krivica in Cirila Jazbeca, so še sporočili iz SFC.