Svet 9.10.2020 6:00

Član legendarnih Beatlov John Lennon bi praznoval 80 let

London/New York, 9. oktobra - Mineva 80 let od rojstva Johna Lennona, soustanovitelja legendarne britanske skupine The Beatles. Po njenem razhodu je Lennon nadaljeval samostojno kariero in med drugim ustvaril mirovniško himno Imagine. Obletnico glasbenikovega rojstva bodo obeležili z enotedenskim TV kanalom, razstavo na Japonskem in petjem njegovih pesmi.

Velika Britanija, London. Legendarni član Beatlov John Lennon. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Legendarni član Beatlov John Lennon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

John Lennon se je rodil 9. oktobra 1940 v Liverpoolu. Že zgodaj se je začel ukvarjati z glasbo in pri 17 letih ustanovil skupino The Quarrymen. Po več menjavah imen je leta 1960 s Paulom McCartneyjem ustanovil skupino The Beatles, ki je prvič nastopila leta 1961.

To je bilo rojstvo legendarne liverpoolske četverice, ki je s svojo glasbo zaznamovala 60. leta minulega stoletja. Z McCartneyjem je napisal besedila in glasbo za številne uspešnice, kot so Help!, She Loves You, Yellow Submarine, I Want to Hold Your Hand, Come Together in Lucy In The Sky With Diamonds. Zaslovel je kot pisec in skladatelj zanimivih, pogosto angažiranih in duhovitih pesmi.

The Beatles so prodali več kot milijardo plošč po svetu, po razpadu skupine pa je Lennon nadaljeval samostojno kariero. Proslavil se je tudi kot protivojni aktivist in med drugim ustvaril mirovniško himno Imagine.

Na glasbenikovi spletni strani piše, da ga je vselej vodila ljubezen do rocka oziroma rock'n'rolla. V intervjuju je leta 1980 dejal, da se bolj spomni starih rock pesmi kot lastnih. "Če bi se usedel in začel brenkati na kitaro, bi pel pesmi iz zgodnjih in srednjih 50. let. Teh se spomnim. Ne spomnim se not ali besedil pesmi The Beatles," je dejal.

Z že takrat uveljavljeno avantgardno umetnico Yoko Ono sta tesno sodelovala vse do 8. decembra 1980, ko ga je v New Yorku umoril Mark David Chapman.

Obletnico glasbenikovega rojstva v Veliki Britaniji in drugod obeležujejo z raznovrstnimi dogodki. V Veliki Britaniji in na Irskem bo danes za teden dni zaživel TV kanal LENNON80, na Japonskem so postavili razstavo Double Fantasy: John & Yoko, na glasbenikovi spletni strani pa oboževalce pozivajo, naj se praznovanju pridružijo s petjem ene od njegovih pesmi, posnetek pa naj nato naložijo na različne platforme.

Minuli konec tedna so poslušalci Radia 2, ki deluje pod okriljem BBC, že lahko prisluhnili dvodelni radijski oddaji, ki je vsebovala intervju med njegovim sinom Seanom Lennonom in McCartneyjem, v katerem sta govorila zlasti o odnosu med obema Beatloma.