Slovenija 9.10.2020 9:01

Na dan arhitektov simpozij in nagrade ZAPS

Ljubljana, 9. oktobra - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) danes poteka Dan arhitektov, v sklopu katerega pripravljajo simpozij z naslovom Mednarodna zgodba slovenske arhitekture, zvečer pa bodo podelili priznanja Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Tema letošnjega dneva arhitektov je Mednarodna zgodba slovenske arhitekture, kar je tudi naslov simpozija, s katerim bodo začeli ob 16. uri. Letošnjo temo bodo po uvodnem nagovoru kuratorja Mihe Dešmana osvetlili še predavatelji Boris Bežan, Tina Javornik, Tomaž Krušec, Lena Krušec, Špela Videčnik in Boštjan Vuga.

Ob 19.30 uri bodo po nagovoru predsednika ZAPS Tomaža Krištofa podelili nagrade za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Slavnostni govornik bo predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič.

Podelili bodo nagrade platinasti svinčnik, zlati svinčnik in častni član. Najvišje priznanje ZAPS - platinasti svinčnik za opus in vrhunske dosežke bo prejela krajinska arhitektka Jelka Hudoklin. Njen opus je po pisanju komisije raznolik in obsega različna področja ter ravni prostorskega in urbanističnega načrtovanja, od državnih do občinskih prostorskih načrtov, urbanističnih in regionalnih zasnov, sega pa tudi v polje krajinskoarhitekturnega projektiranja, varstva okolja in raziskovalnega dela.

Podelili bodo pet priznanj zlati svinčnik za odlično izvedbo; tega bodo prejeli Bevk Perović arhitekti za Islamski versko-kulturni center v Ljubljani, Dekleva Gregorič arhitekti za poglobljen oblikovalski studio, Sanja Premrn za sobo za keramiko, Marko Lavrenčič za gozdno vasico Theodosius in Atelierhitekti za prenovo mežnarije na svetem Urhu pri Ljubljani.

Priznanje častna članica ZAPS bosta letos prejeli arhitektka Maja Ivanič, ki širši javnosti z iskanjem svežih, še ne uveljavljenih arhitekturnih praks omogoča razumevanje arhitekture onkraj populističnega, slovensko arhitekturo pa umešča na svetovni arhitekturni zemljevid, in krajinska arhitektka Maja Simoneti, ki je poklicno delovanje v zadnjih letih prenesla in nadgradila v svetovanje ter zagovorništvo javnega interesa v urejanju prostora in varstvu okolja.

Namen pregledne razstave članov, ki jo odprejo ob podelitvi priznanj, je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti. Ob razstavi bo izšel zbornik Slovenska arhitektura in prostor 2020, ki prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta ter letos prvič tudi prispevke vabljenih predavateljev.