Na hitro prelistano 10.10.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. oktobra - Zavod Maska je izdal knjigo Ksenija, Xenia: londonska plesna leta Ksenije Hribar (1960-1978) avtorja Roka Vevarja. Založba ZRC je izdala strip Sveto in smešno Izarja Lunačka, založba Miš pa slikanico Nine Man Hrovat Posluh, Jazbec gre! z ilustracijami Kristine Krhin.

Ljubljana. Strip Sveto in smešno Izarja Lunačka. Foto: STA

Ljubljana.
Strip Sveto in smešno Izarja Lunačka.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Nine Man Hrovat Posluh, Jazbec gre! z ilustracijami Kristine Krhin. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Nine Man Hrovat Posluh, Jazbec gre! z ilustracijami Kristine Krhin.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ksenija, Xenia: londonska plesna leta Ksenije Hribar (1960-1978) avtorja Roka Vevarja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ksenija, Xenia: londonska plesna leta Ksenije Hribar (1960-1978) avtorja Roka Vevarja.
Foto: STA

KNJIGA KSENIJA, XENIA - KULTURNA ZGODOVINA SODOBNEGA PLESA

Knjiga Ksenija, Xenia: Londonska plesna leta Ksenije Hribar, 1960-1978 avtorja Roka Vevarja je kulturna zgodovina sodobnega plesa, ki rekonstruira britansko sodobnoplesno zgodbo, da bi v njej poiskala plesalko in koreografinjo Ksenijo Hribar, ji dala glas in zgodbo povedala z njene perspektive. Spremlja jo na njenih plesnih začetkih, med prvimi obiski Londona, predvsem pa vpeto v programe Plesnega sklada filantropa, mecena in ljubitelja plesa, Robina Howarda (1924-1989), ki je med drugim zaslužen za ustanovitev plesne šole London Contemporary Dance School (1965), študentskih in profesionalnih ansamblov London Contemporary Dance Group in London Contemporary Dance Theatre (1967-1994) ter za vzpostavitev plesnega centra The Place, ki je leta 2019 praznoval svojo petdesetletnico.

Ksenija se je v letih, ko je bila študentka (1965-1967) in članica ansamblov (1967-1974), srečala z izjemnimi imeni iz sveta sodobnega plesa, umetnosti in novinarstva, delala z vrsto enciklopedičnih koreografov in koreografinj ter nastopila na velikih prizoriščih sodobnoplesnega sveta. Knjiga njeno britansko sodobnoplesno zgodbo sklene v letih, ko je študirala in hkrati poučevala na Viktorijini univerzi v Manchestru in se nato dve leti vračala domov. Konča se v času, ko se je začela poigravati z mislijo, da bi bilo britansko sodobnoplesno zgodbo mogoče ponoviti v Ljubljani, so zapisali pri zavodu Maska.

Knjigo Ksenija, Xenia je Zavod Maska izdal v sozaložništvu z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Nomad Dance Academy Slovenia.

SVETO IN SMEŠNO - SPREHOD SKOZI ZGODOVINO KOMEDIJE, RELIGIJE IN NJUNIH NEPRIČAKOVANIH PRESEKOV

Izar Lunaček je pred več kot desetimi leti doktoriral iz povezav med smehom in religijo, pri čemer je prišel do zaključka, da so bili komični liki v verah pred vzponom modernih monoteizmov močno razširjeni ter so znali celo posedati na prestolu ob boku glavnih božanstev panteonov. Sedaj je za Založbo ZRC zrisal stripovsko verzijo svoje teze, v kateri bralca skozi 13 poglavij, polnih jasnih, kratkih stavkov in smešnih sličic, popelje skozi zgodovino komedije, religije in njunih nepričakovanih presekov, so zapisali pri založbi.

POSLUH, JAZBEC GRE! - O TEM, DA JAZBEČEVE PEVSKE VAJE NISO BILE ZAMAN

Jazbec je zagnan pevec, a njegove pevske vaje drugim prebivalcem gozda že pošteno parajo živce. Sklenejo, da bodo jazbeca z ukano utišale, a vse ne gre po načrtu, zato se namesto jazbeca v težavah znajdejo same. Kot pravi rek: Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Je pa prav jazbec tisti, ki jim prvi prihiti na pomoč. In še nekaj se izkaže - da jazbečeve pevske vaje niso bile zaman, so vsebino slikanice povzeli pri založbi.

Kot so še zapisali, bogato ilustrirano slikanico odlikuje dinamično dogajanje. Z likom polža, ki je ves čas prepočasen in zamuja, pa avtorica Nina Mav Hrovat, ki so ji živalski liki nasploh izjemno blizu in ljubi, v besedilo vnese še nekaj humorja. Besedilo v slikanici je prevedeno tudi v bosanščino, angleščino, albanščino in ruščino.