Slovenija 10.10.2020 8:00

V Mariboru premiera lutkovne predstave Ferdo, veliki ptič

Maribor, 10. oktobra - V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) bodo danes premierno uprizorili lutkovno predstavo za najmlajše gledalce Ferdo, veliki ptič v režiji Katje Povše. Nastala je po istoimenski slikanici Andreje Peklar, za katero je ta prejela številne slovenske in mednarodne nagrade. Govori o ptiču, ki je prevelik za okolje, v katerem živi.

Maribor. Stavba lutkovnega gledališča Maribor. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor.
Stavba lutkovnega gledališča Maribor.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kot sporočajo iz gledališča, je Ferdo, veliki ptič preprosta zgodba o žalosti, osamljenosti in radosti, ki jo vzbuja medsebojna pomoč. "Ferdo je ptič. Velikanski ptič. Prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi, še več, s pridom jo uporablja, da z njo pomaga manjšim od sebe. Ometa dimnike, nadomešča žerjave, trdo dela ... In ko postane žejen, nehote popije vso vodo iz jezera. Ljudje se ujezijo, hitro pozabijo na njegova dobra dela in ga izženejo iz mesta. Ferdo postane drugačen: izobčen in osamljen. Sam tava po svetu in naposled sreča drobno ptičico, ki mu z nasvetom pomaga, da se lahko spet vrne med ljudi," so navedli.

Režiserka in avtorica dramatizacije Katja Povše v uprizoritvi predstavlja svoje videnje zgodbe skozi oči Potepuhinje, ki jo igra Vesna Vončina.

Predstava je nastala po slikanici Andreje Peklar, za katero je ta dobila med drugim nagrado Kristine Brenkove, priznanje Hinka Smrekarja, slikanica pa se je uvrstila tudi na častno listo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY). Avtorica pripoveduje zgodbo zgolj skozi podobe, s čimer mladim bralcem omogoča, da jo berejo vsak na svoj način. Brez napisanih besed lahko znotraj izjemnih ilustracij vsakdo najde svoje poudarke in simbole.

Besedilo za uprizoritev sta spisali Katja Povše in Vesna Vončina, dramaturginja je Tanja Lužar. Glasbo sta pripravila Gregor Zemljič in Nina Šardi, kostume Andreja Peklar, Mojca Bernjak in Nina Šabeder, lutke pa so delo Darke Erdelji, Aleksandra Andželovića in Andreje Peklar.