Svet 12.10.2020 11:24

V Pulju se začenjajo Dnevi slovenskega filma

Zagreb, 12. oktobra - V puljskem Kinu Valli se drevi s projekcijo filma Izbrisana scenarista in režiserja Mihe Mazzinija začenjajo 4. Dnevi slovenskega filma. Do četrtka bodo v sklopu dnevov prikazali še filme Igram, sem scenarista in režiserja Miroslava Mandića, Poj mi pesem scenarista in režiserja Mirana Zupaniča in Ne bom več luzerka režiserke Urše Menart.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dneve slovenskega filma v Pulju letos uvaja Mazzinijeva Izbrisana (Gustav film). V središču filma je samska mati Ana, ki v porodnišnici ugotovi, da ne ona ne njen novorojenček nista evidentirana v računalniških sistemih, uradno torej ne obstajata. "Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice," so povzetek vsebine posredovali s Slovenskega filmskega centra (SFC). V filmu med drugimi igrajo z vesno nagrajena protagonistka Judita Franković Brdar, Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek in Jernej Šugman.

V torek bo na sporedu film Igram, sem (Filmostovje) scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Gre za triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Mandić je lani za film prejel Štigličev pogled za režijo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Dokumentarni filmski portret glasbenika Vlada Kreslina v režiji Mirana Zupaniča Poj mi pesem (Arsmedia) bo prikazan v sredo. Dokumentarec sledi Kreslinovemu umetniškemu razvoju ter prikazuje kulturni kontekst, v katerem deluje že več kot 40 let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi, piše v sporočilu za javnost.

Dneve bo v četrtek sklenila projekcija prvega igranega celovečerca režiserke Urše Menart z naslovom Ne bom več luzerka (Vertigo). V ospredju filma je razkol med pričakovanji do mladih in dejanskimi možnostmi, ki jih imajo pri zasledovanju svoje karierne poti, podan pa je z dobro mero humorja. Film je bil v Portorožu na 21. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel tudi na festivalu Liffe. V njem med drugimi igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček in Branko Završan.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo SFC in so opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Partnerja SFC v Pulju sta Slovensko kulturno društvo Istra Pulj in Kino Valli. Glavni pokrovitelj dogodka je Urad za Slovence in zamejce po svetu. Letošnji 4. Dnevi slovenskega filma bi morali potekati maja, a so bili zaradi koronarazmer prestavljeni na oktobrski termin.